Прочитај ми чланак

ДАН КАДА СУ ГОРЕЛЕ ЦРКВЕ: Мук и после 15 година од албанског погрома над Србима

0

На данашњи дан 2004. године у оркестрираном погрому широм Косова и Метохије десетина хиљада Албанаца над Србима, убијено је 28 људи, протерано је око 4.000 Срба, уништено или оскрнављено 40 православних манастира, укључујући више средњовековних светиња и 980 српских домова.

Навршава се 15 година од мартовског насиља 2004. године када је 17. и 18. марта са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба, а већина њих се није вратила у своје домове.

У таласу насиља на Косову и Метохији тада је убијено је 28 особа.

Повређене су 954 особе, међу њима и десетине припадника међународних снага, а уништена су 72 возила Уједињених нација. У овом таласу насиља албанских екстремиста етнички је очишћено шест градова и девет села, спаљен је манастир Девич код Србице.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време Краља Милутина (1282-1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве.

МАРКО ЂУРИЋ

Петнаест година после погрома Срба на КиМ за мене су најјачи утисци мук, ћутање и тишина, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

„На данашњи дан, пре 15 година, без повода, вођени безумном мржњом, десетине хиљада Албанаца предвођени својим политичким лидерима палили су све српско на КиМ, и у два дана спаљено је 35 српских светиња, неколико хиљада српских породичних домова, хиљаде људи је протерано“, подсетио је Ђурић и истакао да данас, после 15 година, главни политички протагонисти тог напада нису одговарали.

Кфор и међународна заједница нису радили свој посао, већ су својим пасивним држањем тада у великој мери допринели томе, нису радили све што је требало како би се то спречило, рекао је Ђурић гостујући у Јутарњем програму на РТС-у.

„Седамнаестог марта горели су Призрен и Богородица Љевишка, Манастир Девич, горела је призренска Богословија“ , навео је он.

„Не смемо да заборавимо ко је ћутао и ко није реаговао пре 15 година, поменуо сам Кфор, али и тадашње власти су немим муком дочекале све то што се дешавало на КиМ“, нагласио је Ђурић.

Како је рекао, не можемо да им припишемо одговорност за чињење, али можемо за нечињење.

Према речима Ђурића, не можемо се само ослонити на Кфор и међународну заједницу, јер је одговорност делимично и на држави Србији.

Ђурић подсећа да смо могли да чујемо од председника Александра Вучића да ако Кфор не буде радио свој посао, има ко ће да ради, ако права Срба буду угрожена.

„Чак и Стејт департмент је осудио оно што се дешава на Косову и Метохији, побројао је преко 100 инцидената против Срба и написао да постоји континуирано насиље над Србима на КиМ“, рекао је Ђурић, те упитао да ли су они који су синоћ упали у РТС писали некоме поводом напада на Србе на КиМ.

„Не, они су покушавали да на КиМ организују протесте, али не против Албанаца у Приштини, већ против власти у Београду“, рекао је Ђурић.

За разлику од периода од 2004. од 2008. године, када је Косово прогласило независност, данас постоји озбиљан одговор, Србија 17. март никада више неће поновити, а то сте могли да чујете са најмеродавнијих и најзначајнијих места у овој држави, као што сте могли да чујете да се неће прихватити уцењивање Србије приштинском платформом, истакао је Ђурић.

Он је казао да не може да не примети да само недељу дана после јасне поруке Приштини, када је речено „сиктер“ њеној платформи о дијалогу, имате ситуацију да они који су поставили границу на Јарињу насилно упадају у државне институције.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је један од разлога што се Албанци суздржавају од даљих насилних реакција тај што виде да би наишли на озбиљнији и одлучнији одговор Београда.

„Упозорили смо да је усвајањем платформе завршен дијалог, одговорност је на албанским политичарима у Приштини, а на нама је да бринемо о Србима на КиМ, имамо 149 пројеката који укључују изградњу школа, болница, путева, као и пружање материјалне помоћи за стварање каквих таквих услова“, закључио је Ђурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!