Прочитај ми чланак

ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК СУДИЋЕ бивши адвокати Готовине и Орића

0

Правду ће у Хагу поново делити и Францускиња Мишел Пикар, чланица већа на суђењу Караџићу, Перишићу, Станишићу и Симатовићу

Oсморо од укупно 20 судија Специјализованих већа новог хашког суда за злочине ОВК судило је у оквиру мисије Еулекса на КиМ, а шесторо имају искуство као чланови већа Хашког трибунала за ратне злочине у бившој Југославији. Међу њима су бивши адвокати Насера Орића, Анте Готовине, Младена Маркача, Флоранс Артман…

Већина судија изабраних у нови хашки суд имала је неко искуство са поступцима за злочине на простору бивше Југославије, а тиме и контакте са оптуженима, адвокатима или сведоцима. То је потврдила и нимало тајна вечера судије тог суда Владимира Микуле и адвоката Аријанита Коција, браниоца двојице косовских Албанаца осумњичених за злочине над Србима. Вечерало се у Приштини, где Чех Микула и даље обавља неке послове за Еулекс.

Јавност сада с нестрпљењем чека епилог интерне истраге, са надом да се такав поступак уопште и води, пошто о томе јасне потврде за сада нема. Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа, рекла је за „Политику” да овај судија тренутно нема приступ предметима нити било каквим поверљивим информацијама, да је суд посвећен заштити сведока и правди и упутила нас на кодекс који важи за судије и адвокате који поступају пред тим судом.

Да ли ће судија Микула бити опоменут или разрешен, знаће се ускоро, али штета је већ направљена. Поверење у овај суд од почетка је на врло климавим ногама, а тог су става и српски званичници, министри Нела Кубуровић и Небојша Стефановић, који су оценили да је вечера у Приштини брука и љага за хашки суд и да би Микула морао да поднесе оставку.

Приштински портал kallxo.com, који на првој станици позива своје посетиоце да пријаве корупцију, објавио је у јануару фотографије судије Микуле и текст о томе да је он виђен како седи у публици на суђењу лажним ветеранима ОВК. Једног од оптужених на том суђењу брани адвокат Аријанит Коци, са којим је Микула вечерао. Новинар портала закључио је да је Микула присуствовао суђењу како би се уверио да све иде исправно. Тужилаштво наводи да је од незаконитих исплата пензија припадницима ОВК буџет Косова оштећен за 68.153.533,14 евра.

Владимир Микула постао је 2015. године члан већа на суђењу Насеру Кељмендију, који је прошлог фебруара ослобођен за убиство Рамиза Делалића, а осуђен је на шест година затвора због продаје 25 килограма хероина. Истрагу је започело тужилаштво БиХ због сумње да је Кељменди био укључен у међународну трговину дрогом и у организацију убиства Делалића. Издата је потерница и он је ухапшен на Косову 2013. Кељменди је био оптужен да је у саучесништву са великом групом људи, међу којима су Љубиша Буха Чуме, Насер Орић и Страхиња Рашета, планирао убиство Делалића 2007. године, за шта су унајмљени Рашета и Небојша Вукомановић из Србије.

Приштински „Коха диторе” писао је 2014. године о великом проблему са корупцијом у оквиру правосуђа Еулекса, наводећи да су за то одговорни главна тужитељка Јарослава Новотна и заменик Џонатан Рател. О томе их је обавестила тужитељка Марија Бами, али је њој најпре речено да нема разлога за жалбе, а затим је суспендована. Бамијева је послала писмо на адресе троје званичника Еулекса у којем је указала да је истерана из мисије зато што је открила корупцију и криминал у Еулексу.

Према писању „Кохе”, Бамијева, која је својевремено тужила своју државу Велику Британију за дискриминацију и добила одштету од 250.000 фунти, тражила је да њена будућност у мисији на Косову не зависи од Новотне, али да су, како је навела, управо она и њен пријатељ Чех Владимир Микула одлучили да је не приме, иако је у Еулексу била од почетка. Марија Бами је суспендована због сарадње са „Кохом”, а занимљиво је да је њен адвокат био Аријанит Коци.

Нови хашки суд стално наглашава да му је брига за сведоке од прворазредног значаја. Ипак, само помињање безбедности сведока отворило је много ширу тему, ако се зна да је Косово мала средина, да међународно правосуђе тамо функционише годинама и да се многе судије, тужиоци и адвокати веома добро познају. Посебно ако се зна колико је сведока убијено широм Европе, чекајући да сведоче пред међународним трибуналом. Зато се поставља питање ко су људи који ће судити за злочине над Србима и који ће имати приступ поверљивим подацима, па тиме и оним о местима и начинима како се чувају сведоци, без чијих исказа тешко да се иједан злочин може доказати.

Увидом у краће биографије осталих судија објављене на сајту суда види се да већина њих има солидно искуство у предметима ратних злочина и организованог криминала ка Косову.

Немац Видар Стенсланд бивши је судија Еулекса у Косовској Митровици, баш као и Италијани Антонио Балзамо и Емилио Гати, Американац Чарлс Смит и Естонац Андрес Пармас. Судија из Белгије Кристина ван ден Вајнгарт радила је у Хашком трибуналу и Међународном суду правде. Судија из Француске Мишел Пикар јавности је добро позната као члан већа у предмету против Радована Караџића, али и против Момчила Перишића. Њено мишљење било је издвојено у првој пресуди Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, где се, насупрот већини других чланова већа, она залагала за осуђујућу пресуду.

Бивши немачки адвокат Каи Амбос, сада судија суда за злочине ОВК, био је својевремено у тиму одбране хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача. У тај тим је укључен после првостепене пресуде којом су хрватски генерали осуђени, да би у жалбеном поступку били ослобођени за злочине над Србима у „Олуји”.

Дугогодишњу каријеру, најпре заменика секретара суда, а затим и вишег правног саветника у бившем трибуналу, а затим и у мисији УН на КиМ, има и Канађанин Кенет Робертс.

Швајцарац Генел Метро био је адвокат одбране и консултант на многим суђењима за ратне злочине у Хашком трибуналу. Био је бранилац Насера Орића, када је ухапшен у Женеви по српској потерници, после чега је Орић пребачен у БиХ. Заступао је и Флоранс Артман, бившу хашку портпаролку, осуђену због непоштовања суда. Генел Метро био је и адвокат сарајевског балистичара Берка Зечевића, на чијем је налазу утврђена кривица Војске РС за случајеве „Маркале један и два”, као и за „Тузланску капију”. Берковић је био сведок оптужбе на суђењу Слободану Милошевићу, Радовану Караџићу и многобројним босанским генералима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!