Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ: Репрезентативност да утврде непристрасни

0

Чланови Полицијског синдиката Србије одржали су још један протест испред седишта Министарства унутрашњих послова на ком је затражено укидање решења о одузимању репрезентативности тој синдикалној организацији. Наводе да желе да одлуку о њиховој репрезентативности донесу професионалци и непристрасни људи.

МУП је недавно саопштио да Полицијски синдикат Србије више није репрезентативан, јер је провером утврђено да има мање од 15 одсто запослених у МУП-у, што је законски минимум. Синдикат је одбацио те наводе и захтевао да се састане са члановима радне групе која им је одузела статус.

Та комисија је само један параван, ту нема никаквих имена, презимена… То је одлука једног човека и његових сарадника – Дијане Хркаловић, Биљане Поповић Ивковић и министра.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић каже да су још у статусу кво и да им се нико није обратио из Министарства унутрашњих послова нити се огласио овим поводом. Сматра да је „отимање репрезентативности“ део стратегије застрашивања њихових чланова, а додаје да су данас они сви радно ангажовани, како не би присуствовали протесту. „Протеклих дана имали смо ситуацију да су начелници полицијских управа, преко својих старешина, позивали људе лично телефоном да не долазе на данашње протесте“, рекао је за Н1 Мијаиловић.

На питање да ли сазнали ко су чланови радне групе која им је одузела статус репрезентативног синдиката, каже – наравно нисмо. „Та радна група није ни постојала. Ако имате од раније појаву да су ове друге синдикалне организације, као и челници МУП-а, говорили да ће нам у марту ове године одузети репрезентативност и то се десило, а те најаве су биле још од прошле године, од јуна, септембра – види се да је то једна радња умишљено урађена. Тако да је та комисија само један параван, ту нема никаквих имена, презимена… То је одлука једног човека и његових сарадника – Дијане Хркаловић, Биљане Поповић Ивковић и министра. Тога смо били свесни“, навео је Мијаиловић.

Протестима траже да се одлука о отимању репрезентативности прогласи ништавом. „И да се на један законит начин утврди репрезентативност, али да то ураде професионалци, људи који нису пристрасни. И ако ми и тад нисмо репрезентативни – нема проблема“, навео је Мијаиловић.

Овде се ради о класичној самовољи и непоштовању права, сматра председник ПСС. Додао је да ће они наставити са синдикалним активностима, и да ће, како истиче, бранити на демократски начин Устав, закон и Закон о раду.

Мијаиловић додаје да су као синдикат указивали и на проблеме Министарства унутрашњих послова и да се као организација, од свог оснивања, „боре против криминала и корупције и свих ситуација које не приличе самом МУП-у“.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!