Прочитај ми чланак

ОД 3. АПРИЛА НОВИ СТРОЖИ ПРОПИСИ за стицање возачке дозволе

0

Од 3. априла почињу да важе нови, строжи прописи за стицање дозволе за управљање аутомобилима. Проблем и управљање возилима са великом кубикажом

Ко стекне возачку дозволу после 3. априла ове године мораће да прегура најмање две а највише четири године са статусом почетника и поштује бројна ограничења која прописује Закон о безбедности саобраћаја Србије.

Наиме, уколико после овог датума са 18 година положите возачки, добијате пробну возачку дозволу коју можете да замените тек са навршеном 21 годином живота (пробна дозвола може да се добије и са 17 година) или после две године „стицања искуства“.

То у пракси значи да ће и особа са на пример 35 година живота морати да две године „усавршава знање“ по строжим прописима, до стицања „праве“ дозволе за вожњу.

Зато и не чуди огромна навала на ауто-школе младих кандидата који покушавају да пре 3. априла дођу до возачке дозволе.

– Према ранијем закону пробна возачка дозвола је важила годину – објашњава Младен Рашета из Привредне коморе ауто-школа Србије – Али, због хроничног мањка испитивача ни кандидати који су завршили теоретску обуку у новембру нису сигурни да ће до 3. априла добити прилику да полажу практични део наставе.

ИЗУЗЕТАК

За ђаке средњих стручних школа, који се образују за образовни профил „возач моторних возила“ и који су положили возачки испит за управљање возилима „Ц“ и „ЦЕ“ категорије, не важи одредба по којој морају најмање две године да имају пробну дозволу. Наиме, њима се пробна возачка дозвола за управљање возилом категорије „Б“ издаје са роком важења од једне године.

Зашто сви покушавају да дођу до возачке пре 3. априла је сасвим јасно када се узму у обзир бројна ограничења која прописује ЗОБС.

Наиме, по члану 182. ЗОБС возач са пробном возачком дозволом може да управља возилом само уз присуство особе која има најмање пет година возачког искуства. При томе у возилу не сме да буде више од три особе рачунајући и „супервизора“ уз чије присутво једино сме да вози. Срећом по будуће возаче старијих лета, ово се односи само на малолетнике. Старији од 21 године ће моћи да возе и сами.

Ипак, аутомобил за чијим управљачем се налазе не сме да има више од 80 киловата (108,76 коњских снага), при чему не сме да се налази у саобраћају између 23 часа и 6 часова! И то важи за све.

Законодавац је овде, рачунајући да ће почетници возити „породични ауто“, направио мали уступак возачима са пробном дозволом, па ће они моће да возе и „јачи“ ауто од 80 киловата у присуству члана породице који има возачку дозволу најмање пет година.

– Да ово није урађено млади возачи не би могли, на пример, да возе очев аутомобил који има више од 109 „коња“, објашњава аналитичар аутомобилског тржишта Драган Шкрњић. – То је добра вест и за увознике аутомобила јер сада је, због турбо ере, тешко наћи аутомобил са мало коњских снага иако су у питању мотори са три цилиндра, дакле смањене радне запремине.

Општа толеранција на количину алкохола у крви од 0,3 промила не важи за возаче са пробном дозволом. Они се третирају као професионални возачи – за њих важи „нулта толеранција“.

За ову категорију возача важи и „изузеће од ограничења максималне дозвољене брзине на путевима“.

Тако, на ауто-путу не смеју да возе брже од 110 км на час, на мото-путу од 90, а на свим осталим смеју да развију максималну брзину која не прелази 90 одсто од законски дозвољене (у граду то значи 45 км на час).

И возач са пробном дозволом не сме да телефонира у току вожње, чак ни уз помоћ „хендс-фри“ уређаја!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!