Прочитај ми чланак

НАРОД И ПОЛИЦИЈА У РТС-у „Пустите нас уживо да се обратимо народу“! (ВИДЕО УЖИВО)

0

Неколико стотина грађана ушло у РТС, стигле јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација. Обезбеђење РТС-а је стало на страну народа и пустило протестантне у зграду. Србин.инфо је на лицу места, пратите уживо путем линка https://www.youtube.com/watch?v=QaD84u8PQL4

Бошко Обрадовић је позвао народ да уђе у зграду РТС-а и да им се придруже у мирном протесту, при том је позвао све да случајно не примене никакво насиље према поштеним људима који раде у згради и само раде свој посао, али да уђу и пронађу уреднике и режију како бисмо омогућили да представници народних протеста гостују УЖИВО на Јавном сервису.

Драган Ђилас је такође у згради РТС-а, сви опозиционари позивају народ да остане миран и да не прави никакве инциденте, да не уништава имовину, али да их пусте на Јавни сервис.

Обрадовић тражи да види дежурног уредника и пита ЗАШТО ЈЕ ОПОЗИЦИЈА ЗАБРАЊЕНА на сервису који плаћају СВИ грађани Србије? Испред РТС-а је изешао један од запослених да разговара са челницима опозиције, а за то време РТС не извештава ни слово о томе шта се дешава у њиховој згради?!

Јаке полицијске снаге у опреми за разбијање демонстрација је ушла малопре у РТС, са њима разговара тренутно Бошко Обрадовић из Двери који им објашњава да ће народ остати миран и да само жели да избори слободу медија.

-Нас је обезбеђење пустило да уђемо, стали су на страну народа. Ако се омогући гостовање опозицији на РТС-у, након тога ћемо сви напустити зграду – истакао је Обрадовић.

Окупљенима се најпре обратила једна од организатора протеста, Јелена Анасоновић.

– Успели смо заједно нешто да променимо, почели смо да ослобађамо педаљ по педаљ, човека по човека и док не ослободимо све, нећемо стати. Сви ми који смо изашли на улице, обећавамо вам да ћемо вас бранити и да ћемо се бранити – поручила је она.

Она је градским властима дала рок до уторка у 18 часова да обуставе даље уништавање Калемегдана и прекину изградњу гондоле. Уколико се до предвиђеног рока не повуче механизација Анасоновићева је истакла да ће сам народ заштитити калемегдански плато и склонити грађевинске машине.

Окупљеним грађанима се потом обратио драматург Синиша Ковачевић који је рекао да је дошао да позове, „не у шетњу него у марш за слободу“.

– Поздрављам све оне који су дошли са стране у Београд. Добродошли Новосађани, Нишлије и остали, добро дошли у град где влада колективно лудило. Хоћемо ли излазити из тог лудила или се правити да се ништа не дешава. Ако не кажемо „доста“, остаћемо само ми старци, а у старачким домовима деца се не рађају – рекао је он.

Он је истакао да је Александар Вучић завадио Србе међу собом, да због њега већи део Србије није слободан, да се читав један град годишње исељава из Србије и да је лаж прогласио за једину истину.

Подржан од свих присутних Ковачевић је поручио председнику Србије да питање Косова нема права да решава он као некадашњи ратни хушкач заједно са Албанском мафијом и трговцима људских органа, на то једино има право српски народ.

После његовог говора започела је протестна шетња која се из Васине улице упутила преко Македонске улице на РТС.

Протестна шетња „Један од пет милиона“ је стигла испред РТС-а који ће наредних сат времена бити блокиран од стране демонстраната. Протестанти узвикују: „АВ, АВ, АВ“, „Вучићу лопове“, „Нећемо цензуру“. 

У протестној колони је између десет и двадесет хиљада људи.

Како јавља нашрепортњр са лица места демонстранти су ушли у РТС.

Очекује се да ће се обратити драматург Синиша Ковачевић, а рута протестне шетње биће следећа: Плато испред Филозофског факултета –Васе Чарапића– Македонска- Светогорска – Таковска.

Планирано је да на платоу исред зграде јавног сервиса буде приказан “Дневник слободне Србије”, а на паркингу из Абардареве улице ће студенти блокирати пословни улаз зграде.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом „Стоп крвавим кошуљама“.

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив „Стоп крвавим кошуљама“ да би након неколико шетњи главна парола постала „1 од 5 милиона“.

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић. Прошле суботе додат је и захтев за смену министра здравља Златибора Лончара.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим градовима у Србији, међу којима су Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Горњи Милановац, Аранђеловац, Топола, Краљево, Лесковац, Ваљево, Јагодина, Кнић, Суботица…

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!