Прочитај ми чланак

ЛУКАШЕНКО НАПУШТА ПРЕДСЕДНИЧКУ ФОТЕЉУ У АПРИЛУ? Остаје нејасно каква ће бити …

0

Између Минска и Москве скоро увек су остале чврсте везе. Упркос чињеници да председник Белорусије није подржао Русију у свим стварима, у свакодневном животу је постојало мишљење да је Република Белорусија је про-руска земља. Међутим, у блиској будућности све може бити потпуно другачије.

Недавно су многи медији и Телеграм канали цитирали изворе из белоруске председничке администрације известили да је Александар Лукашенко наводно ускоро планирао да напусти председништво. Он је на функцији 25 година и више пута је покренуо питање свог одласка. Лукашенко је обећао не тако давно да ће напустити лидерско место ако осети такву жељу народа.

Фото: АП

Ове речи само подстичу гласине о могућој оставци. Наравно, изјаве као што су: “Уморан сам, одлазим”, нико од њега не очекује, јер платформа за то није припремљена. Син Николај је још увек мали, али Виктор Лукашенко нема очеву харизму. Међутим, уочи избора 2020. године, он би могао да направи непромишљен корак како се не би срамотио на гласачком листићу.

Тренутна ситуација се активно прати на Западу. Представници САД и ЕУ само чекају да Белорусија апрати анти-руски курс. Не тако давно, бивши шеф НАТО пакта Фог Расмусен је директно саветовао Лукашенка да узме пример из Украјине.

Када се могу појавити детаљније информације? Највјероватније у априлу. Тада се Александар Лукашенко може обратити становништву и Народној скупштини. Могуће је да је сачувао ово изненађење само за овај догађај. Раније је већ најавио да ће објавити нове стратешке смернице за земљу.

А ако било који опозиционар дође на место Лукашенка, блиска сарадња Русије и Белорусије може бити завршена.

САД и ЕУ ће учинити све што је у њиховој моћи да проузрокују економску штету Русији. Белорусија би могла да се повуче на страну Запада, као што се то недавно догодило са Украјином.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!