Прочитај ми чланак

ЛИГА ШАМПИОНА: Полуфинала нацртана, но могућа су изненађења? Ко пролази даље?

0

Ништа од окршаја фаворита у четвртфиналу

Жреб за четвртфинале Лиге шампиона није донео проблеме великима, нити повећао шансе малима на путу за полуфинале. Углавном играју фаворити против аутсајдера.

Ливерпул и Јувентус могу да певају јер су избегли Барселону и Манчестер Сити против којих сигурно не би били фаворити. Ајакс и Порто су се вероватно надали једном другоме и отвореним вратима полуфинала, али их чекају два од четири фаворита за освајање пехара. Манчестер Јунајтед и Тотенхем су могли да буду фаворити у четвртфиналу да су извукли Порто или Ајакс, а овако су налететли на тренутно два најјача тима у Европи и може се рећи да су најгоре прошли.

На први поглед, полуфинала делују као нацртана: Барселона – Ливерпул, Манчестер Сити – Јувентус.

ОСВАЈАЧ ЛИГЕ ШАМПИОНА: Манчестер Сити 3,40 – Барселона 4,00 – Јувентус 4,50 – Ливерпул 5,00 – Манчестер Јунајтед 25,00 – Тотенхем 30,00 – Ајакс 40,00 – Порто 100,00

Али ако нас је нешто Лига шампиона научила ове сезоне, то је да су изненађења могућа и да се чуда дешавају. Ко је давао шансе Ајаксу пре двомеча са Реалом, а поготово после прве утакмице? Какве су шансе прогнозиране Манчестер Јунајтеду после 0:2 на Олд Трафорду против Пари Сен Жермена? И Јувентус је био отписан после првог меча са Атлетиком…

На две утакмице у четвртфиналу, сви виде шансу и свима расту апетити.

ПРОЛАЗ: (4,20) МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД – БАРСЕЛОНА (1,22)

Пре десетак година је ово био дерби и класик европског фудбала, били су редовни учесници финала и полуфинала. Много тога се променило од тада. Барселона је остала на истом нивоу, чак и порасла, док је Манчестер Јунајтед доживео слом после одласка Алекса Фергусона са клупе. Додуше, ни у финишу Фергијеве каријере, Јунајтед није могао да нађе рецепт за Барсу. Два пута су Гвардиолини изабраници прегазили Фергусонове у финалима Лига шампиона 2009. и 2011. Био је то последњи пут да је Јунајтед био озбиљан фаворит за трофеј.

Барселона је од тада само једном освојила клемпави пехар, а често је играла најбољи фудбал у Европи… Притисак полако расте и у Каталонији јер Месијев биолошки сат откуцава без обзира што је и даље на надљудском нивоу игара. Ипак, пред њим је још неколико година у којима Барса мора да нападне што више трофеја у Лиги шампиона. Ова сезона делује као идеална за то. У првенству су решили питање шампиона, велики су фаворити и у финалу Купа краља, тако да максимално могу да се посвете Лиги шампиона. Сви предуслови за трку до самог краја су ту…

Манчестер Јунајтед се препородио откако је Оле Гунар Солскјер дошао на клупу, у Паризу је направио право мало чудо избацивањем фаворизованог Пари Сен Жермена. Ипак, мора се признати да су Црвени ђаволи имали много среће у том мечу, да је ПСЖ скупо платио сену сопствених грешака и да ће Јунајтед тешко поновити нето слично против Барсе.

А кад смо већ код Камп Ноу, Оле Гунар Солскјер се враћа на тај стадион 20 година после оног култног финала са Бајерном које је преокренуо у надокнади времена.

ПРОЛАЗ: (4,50) ТОТЕНХЕМ – МАНЧЕСТЕР СИТИ (1,20)

Делује као најзанимљивији пар у којем није толика разлика у квалитету. Иако је Сити екипа од шампионског материјала створена да осваја трофеја, а Тотенхем симпатичан тим који нема тај ген и увек посустане када је битно, овај двомеч би можда могао да донесе велика узбуђења. Као неки претходни окршаји енглеских клубова у нокаут фазама Лиге шампиона када разлика у квалитету није пресуђвала на крају. Присетимо се двомеча Арсенала и Челсија 2004. када су Тобџије биле фаворити као сада Сити, а даље су отишли Плавци. Следеће године је Челси у полуфиналу био фаворит против Ливерпула, а у финале су отишли Редси. Или пример од прошле године из четвртфинала када је Манчестер Сити исто овако био изразити фаворит против Ливерпула, а испао је. Углавном се у тим енглеским окршајима нокат фазе Лиге шампиона игра неки луд фудбал и неке луде утакмице.

Манчестер Сити улази у последњу четвртину сезоне где јури све могуће трофеје. У Премијер лиги га чека исцрпљујућа трка са Ливерпулом, ту је и ФА Куп, сваку утакмицу ће морати да победи… Тотенхем је са друге стране већ акумулирао разочарање још једне сезоне без трофеја и може да потпуно промени утисак о себи ако у Лиги шампиона направи неко чудо. Против Борусије Дортмунд су одиграли две сјајне утакмице и наговестили за шта су све способни. Прошле године су незаслужено елиминисани од Јувентуса и можда је време да се преокрене судбина овог Покетиновог тима и да направе нешто велико. Немају притисак као Сити, мада и њих у првенству очекује борба за сваки бод и пласман међу четири за Лигу шампиона.

Оно што Ситију даје самопоуздање, а Тотенхему убија наду пред двомеч у четвртфиналу је традиција Гвардиоле и Покетина. Један је изразити шампион који побеђује и осваја, а други је неко ко није награђен пехарима и победа за добар рад. Међусобни скор у Енглеској је погубан по Покетина. У досадашња три дуела у Премијер лиги, Гвардиола је против Покетина забележио три победе (две у гостима) уз гол разлику 8:2.

Не постоји тежи ривал за Тоитенхем од Ситија. Ту је и суштински недостатак домаћег терена за Тотенхем у првом мечу. Када играју на Вемблију, Спурси не осећају предност домаћег терена као на Вај Харт Лејну. А то није занермарљив фактор с обзиром да су домаћини у првом мечу. Интересантно је да ће два тима у истом периоду одмерити снаге и у Премијер лиги. Само три дана после реванша у Лиги шампиона. То значи да ће за десетак дана одиграти три мђусобна окршаја и да ће тензија бити велика.

ПРОЛАЗ: (3,95) АЈАКС – ЈУВЕНТУС (1,25)

Ајакс је постао „Пепељуга“ фудбалске Европе када је у чудесној партији Душана Тадића шокирао Мадрид у реваншу и окончао трогодишњу владавину Реала. Почеле су паралеле са Ван Галовим „бебама“ из 1995. године, али после данашњег жреба је вероватно и еуфорија у Амстредаму спласнула. За Ајаксов стил игре, није могао тежи ривал од Јувентуса.

Млади и талентовани тим Копљаника ће и против фаворита из Торина играти своју игру и остати веран свом стилу, а за прекаљени и преискусни тим Старе даме је то идеалан сценарио. Ајакс је показао да свима може да затресе мрежу, вероватно ни челична одбрана Јувентуса неће лако одолети, али исто тако и прима превише голова. А то је против Јувентуса често ненадокнадив хендикеп. Ситуација мало подсећа на ону од пре две године када је талентована екипа Монака са Мбапеом, Бернардом Силвом и осталима налетела на Јувентус и поломила зубе. Разлика у односу на Монако је што Ајакс ипак има традицију, има више искуства, има фудбалску ароганцију за све ривале и имаће огромну подршку навијача на моћној „Јохан Кројф“ Арени. Проблем је што Ајакс у првом мечу са Реалом и два са Бајерном није успевао да добру и лепу игру претвори у резултатски капитал. А Јуве то не прашта… Ако опет планирају чудо, Копљаници против Јувентуса неће смети да промашују.

Наравно, Јувентус може да буде презадовољан. Из њихове перспективе је Ајакс идеалан ривал. Вероватно већ помало размишљају и о полуфиналу где би могли да налете на Сити. После устајања из мртвих против Атлетика, Јувентусово самопоуздање је сада порасло до небеса. На домаћем фронту су завршили све битке и Лига шампиона је једини циљ до краја сезоне. Немају проблеме ни са повредама, Алегри је сјајан тренер за нокаут фазу, реванш се игра у Торину, баш им све иде на руку. Роналда није успела да заустави ни Ателтикова гранитна одбрана, па тешко да ће Ајаксова у којој бекови попут Мазрауија воле да забораве дефанзивне обавезе и да одлете у напад.

Иначе, два клуба су се до сада два пута састајала у финалима за титулу првака Европе. Први пут је Кројфов Ајакс славио у Београду 1973. против Зофовог Јувентуса. Реприза је уследила у Риму 1996. године када је Јувентус пеналом Валдимира Југовића срушио Ајакс са европског трона. После тога су још четири пута играли у Европи, а Јуве је победио три пута и једном ремизирао.

ПРОЛАЗ: (1,22) ЛИВЕРПУЛ – ПОРТО (4,20)

Ливерпул је против Бајерна показао да га борба за титулу у Премијер лиги нимало неће спутати у амбицијама у Лиги шампиона. Јирген Клоп жели да гази на оба фронта, а жреб у четвртфиналу му је вероватно испунио жељу. Годину дана после осмине финала у којој је Ливерпул као гост у првом мечу разнео Порто са 5:0, опет ће бити фаворит против популарних Змајева.

Додуше, први меч се игра на Енфилду, али тешко да је то нека добра вест за Португалце. Губили су у гостима и од знатно слабије Роме, па ће им овога пута заиста бити потребно чудо пред реванш. А Ливерпул је екипа која чак и без позитивног резултата са свог стадиона, може да у реваншу постигне много голова и да буде можда и још убитачнија када јој се отвори простор.

Чак ни трка са Ситијем у Премијер лиги не би требало да буде угрожена због Лиге шампиона. Ливерпулов распоред је јако добар. После гостовања Саутемптону дочекују Порто и Челси, потом иду у госте Порту и Кардифу. То је објективно лак распоред из којег могу да извуку максмимум.

Порто је у сличној ситуацији у свом првенству где трчи мртву трку са Бенфиком пошто су бодовно поравнати на челу табеле. Чини се да су против Роме показали свој пун потенцијал и да више од онога не могу. Сам поглед на костур жреба их вероватно депримира. Да би поновили чудо од пре 15 година, потребно им је да елиминишу, Ливерпула, па вероватно Сити и на крају Барсу или Јувентус. Доста им је и ово четвртфинале…

УЧЕСНИК ФИНАЛА ЛИГЕ ШАМПИОНА: Ман. Сити (1,65), Барселона (2,50), Јувентус (2,65), Ливерпул (2,90), Ман. Утд (6,50), Тотенхем (7,00), Ајакс (12,0), Порто (35,0)

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!