АЛ ЏАЗРА: Одустаје ли Србија од Европске уније?

0

"Разлози за питање да ли се Србија удаљава од Уније, упркос "пуних уста" европског пута, постоје све време од почетка приступних процедура" пише Божидар Андрејић за Ал Џазира Балканс.

Увек су, посебно сада, постојала мање или више одшкринута врата ка источним и евроазијским удруживањима. Међутим, поводи да се запитаност понови као да су наново искрсли приликом недавне посете Београду француске министарке за европска питања Натали Лоазо.

Колоквијално речено, она је, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, јавности обзнанила да „нас Европа баш и неће“, ни нас овакве какви смо дуго, ни она оваква каква је сад.

Србија последњих недеља ври од отварања нерешених проблема и подсећања на њих, између осталог подргрејана и масовним и упорним грађанско-опозиционим протестима. Истовремено и варничи на почесто измишљеним темама, нарочито индукованим председниковом кампањом „Будућност Србије“, која за главни циљ има да затоми протесте и помути њихове захтеве, док у суштини дубински поларизује друштво.

Чини се, ипак, да је ту нешто друго важније. У контексту не само Косова, већ и евроинтеграција и уопште односа Србије са међународном заједницом, мора се посматрати и она Вучићева пауза од 45 дана. Управо зато што ју је одредио за разговоре – што уживо, што телефоном – са „најзначајнијим светским лидерима“ и коначно, по њему још значајнијим, кинеским председником Си Ђинпингом.

И та назнака даје повода да се помисли на промену курса и успоравање придружења ЕУ, зато што је решење за Косово дефинитивно свима обзнањено као услов свих услова.

Српска једначина тренутно изгледа овако: интеграције су ултимативно условљене решењем за Косово, оно наставком дијалога, он, пак, неукинутим таксама, а приде можда и ванредним изборима, а све то и Вучићевим „роком за размишљање“.

Нимало случајно, тај рок залази у термине изборних процеса бриселске администрације, а смањује могућност да се брзо организују ванредни у Србији. Јер, време за крупне одлуке може да се купи и њиховим расписивањем тек за јесен.

На мешетарење са пресудним питањима за земљу у сврху „будућности власти“ у овом контексту не би битно утицало ни неко смандрљавање споразума о Косову у ближој будућности, напротив, могло би и да ојача Вучићеву способност пливања у конфузији. Конфузија већ постаје синоним за Србију, закључује Божидар Андрејић за Ал Џазира Балканс.

 

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!