Прочитај ми чланак

ЗАШТО СУ РУСИ тако „опасни“?

0

Или јеси или ниси, а Руси сигурно јесу. Они су тврди као орах и ево зашто.

1. Руси су углавном потомци сељака

Пре него што су комунисти срушили оно што је Лењин назвао војно-феудални империјализам у Русији, више од 75 одсто становништва је обрађивало земљу. Живот је био тежак, а деца су почињала да раде од малих ногу. Чувала су стоку или правила корисну обућу која се зове лапти, док су родитељи и старија браћа и сестре савијали кичму на пољима. Марљивост се високо ценила, људи би засукали рукаве и борили се за опстанак. Сељаци су ишли и у пешадију руске војске и у далеке морске експедиције. Били су поуздани и несаломиви.

2. И сељаци и племићи су били васпитани да буду понизни

Руски кметови су били верни цару и понизни пред земљопоседницима. Иван Сусањин је ушао у историју као један од највећих хероја из сељаштва, спречавајући по цени сопственог живота пољске интервенте да нађу и убију руског цара. Његов поступак је симбол колективног менталитета руских сељака: остати присебан и у најтежим тренуцима.

Руски земљопоседници и официри (као и чланови њихових породица) су такође морали да се придржавају строгих правила племства. Од њих се очекивало да буду добри хришћани, да чувају част цара и да никада не падају на колена. Због овог последњег децу из племићких породица су често учили занатима, што им је пуно помогло када су после револуције преко ноћи били приморани да се прехране својим рукама.

3. Револуција, чистке и робија

Друштвена превирања током и после револуције 1917. резултирала су масовном емиграцијом, мешањем бивших племића и пролетаријата и нестанком владајуће класе. Нова совјетска елита која се појавила у време Лењина, нестала је током Стаљинових чистки. Зато су савремени Руси углавном потомци урбане радничке класе чијим је венама текла сељачка крв.

Масовне репресије које су трајале од 20-их до 60-их година су такође дале свој резултат: скоро сваки човек данас у Русији има ближег или даљег рођака који је прошао кроз Гулаг.

4. Други светски рат – главни фактор

Русија је изгубила више живота него било који други народ који је учествовао у Другом светском рату. Већином мушку популацију, и многе породице су остале без очева и мужева, а и многи су се вратили са фронта као инвалиди. Стога су после рата жене морале да преузму традиционално мушке послове и да саме одгајају децу.

5. Миграције, даљине, сурова клима

Руси се никада нису бојали да истражују своју земљу. Људи из централних региона су се вековима селили на Урал, у Сибир и на Далеки исток, а сила теже централне Русије је увек била јака. Зато данас није нимало чудно ако један обичан Рус овако говори о свом пореклу: мајка из Пензе, пореклом са југа Русије, а отац потомак старог сибирског народа Манса, веома повучен и невероватно вредан. Све то заједно даје оптимисту, расположеног за рад и здравог захваљујући мешању гена. Током векова, људи су се прилагодили суровим климатским условима и постали јачи, а то се односи и на Русе.

6. Руси се не боје батина

У Русији су увек ценили људе који су спремни да стисну зубе и трпе јаке ударце. У совјетско време људи су додатно мотивисани физичким вежбама, а промовисан је и здрав начин живота.

Масовне туче као сеоска забава биле су традиционалан начин да човек да себи одушка. У градовима је вишак енергије посебно 90-их година често налазио себи примену у криминалним активностима. Дечаци су у руској војсци брзо постајали сурови мушкарци. То је још један разлог зашто се у свету сматра да је руска армија тако опасна.

7. Животни став

И не ради се толико о некој загонетној руској души, већ о обичној борби за опстанак, а Руси се једноставно навикавају на такво стање ствари.

О Русима често мисле да су депресивни, меланхолични људи. Али та такозвана депресија је у ствари посебно ментално стање које им помаже да се суоче са свим животним недаћама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!