Прочитај ми чланак

СПОРНА СУДСКА ПРЕСУДА: Смета им српски на Правном факултету – хоће мађарски

0

Правни факултет у Новом Саду, придржавајући се прописа, осуђен за дискриминацију Мађара. Закон о образовању оставља могућност провере знања већинског језика

Дa ли је у Србији увредљиво, па и кажњиво, очекивање да сви грађани, укључујући и мањине, добро говоре српски језик?

Оваква недоумица намеће се после пресуде Апелационог суда у Новом Саду којом је правоснажно пресуђено да се новосадски Правни факултет понео дискриминаторски према ђацима мађарске националности уводећи им обавезу да, после пријемног испита на мађарском, полажу тест из познавања српског језика.

Пресуда Апелационог суда донета је по тужби Савеза мађарских ученика Војводине, који је 2015. године тужио факултет да им не омогућава полагање пријемног испита на мађарском језику у складу са Одлуком Скупштине АП Војводине. Ту одлуку покрајински парламент, предвођен демократама и „лигашима“, усвојио је исте те године.

Када је прошле године факултет организовао пријемни на мађарском, али и да потом полажу и тест из српског језика, Савез мађарских ученика поново је тужио факултет и добио пресуду.

У међувремену остаје недоумица да ли је Правни факултет, чији је оснивач АП Војводина, погрешно поступио, јер је увео проверу знања српског језика, а ту могућност даје Закон о образовању?

Насупрот факултету, Апелациони суд ослонио се првенствено на Одлуку Покрајинске скупштине, по којој је свака високошколска установа дужна да омогући пријемни на десет језика – српском, мађарском, словачком, хрватском, румунском, русинском, бугарском, македонском, чешком и црногорском.

За Михаља Њилаша, покрајинског секретара за образовање, дилеме нема – покрајинску одлуку дужне су да поштују све образовне установе којима је оснивач Покрајина.

– Ђацима који су се школовали на матерњем језику и на њему желе да полажу пријемни, то мора да буде омогућено. То поштују све високошколске установе у Војводини осим Правног факултета и то јесте дискриминација – каже Њилаш и додаје да је увођење провере познавања српског језика „посредно дискриминаторски чин“.

Насупрот Њилашу, др Дарко Симовић, професор Уставног права на Криминалистичко-полицијском универзитету, истиче да Закон о високом образовању предвиђа могућност провере језика студија, уколико се пријемни испит спроводи на неком другом језику.

– С обзиром на то да се у конкретном случају пријемни обавља на мађарском, сасвим је легитимна и законска могућност факултета да провери знање српског језика. У хијерархији правних аката полази се од закона, па тек онда можемо да говоримо о решењима предвиђеним покрајинском одлуком – наглашава др Симовић.

У МАЂАРСКОЈ – НА МАЂАРСКОМ

Образовни систем у Мађарској не предвиђа пријемне испите за факултете. Настава на високошколским установама, са изузетком Филозофског факултета, организована је на мађарском.

– По закону, сваки грађанин на матури полаже мађарски језик и књижевност, без обзира на то које је националности. Мађарски језик се мора знати на највишем нивоу, а све остале предмете ђаци могу да уче на матерњем језику, док не стасају за високо школство – каже за „Новости“ Љубомир Алексов, заступник Срба у мађарском парламенту у Будимпешти.

ОРБАНОВА УЛАГАЊА

Срби у Мађарској имају своју Гимназију „Никола Тесла“ у Будимпешти и четири школе у којима наставу слушају на српском. Од 2017. године мађарска влада са Виктором Орбаном на челу уложила је велика средства у српске школе у Сегедину, Будимпешти и Батањи, а у Ловри, једином месту где су наши сународници већина, зида се нова школа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!