Прочитај ми чланак

БРАНИСЛАВ ТРИФУНОВИЋ: Надам се да сујете неће уништити протест

0

У Србији су сујете уништиле много промена, надам се да неће и ову.

Очекујем само да се сви ми, који смо ваљда на истој страни, сложимо око било чега па макар то био и датум, казао је кратко за Данас глумац Бранислав Трифуновић, један од организатора грађанских протеста „Један од пет милиона“, одговарајући на питање о томе шта очекује од најављеног великог протестног скупа за 13. април у Београду.

Опозиција од тог протеста очекује највише масовност, па се помиње и цифра од 100.000 људи који би тог дана дошла у Београд из свих градова у Србији у којима се протести одржавају. Осим масовности, очекује и да то буде посебан и додатни притисак на власт да испуни постављене захтеве, а ако се то не догоди, постоје назнаке да би протести могли да се радикализују и да грађани буду позвани на грађанску непослушност.

С обзиром на то да се широм земље излази на улице већ дуже од 100 дана, а да до великог митинга има још месец дана, поставља се питање хоће ли до тада грађани имати енергије и хоће ли се она задржати на том нивоу да би се протести наставили.

Извршни директор Цесида, Бојан Клачар, за Данас каже да се до 13. априла на озбиљнији начин неће угрозити масовност грађанских окупљања, али додаје да се до тада мора решити проблем организације која мора бити боља, а уз то се мора слати јаснија и одређенија порука која би протесту дала нов квалитет.

– Проблема са енергијом до 13. априла неће бити, јер она неће спласнути, али се мора знати шта се ради сутрадан – 14. априла, када се масовност и енергија могу довести у питање. Организатори протеста ће се пробудити 14. а већина њихових захтева биће и даље на столу. Морају до тада да имају план шта даље. Нисам сигуран да га тренутно имају, или ако га имају, разумљиво је што га не деле са јавности. Уколико намеравају да радикализују протесте, морају добро да воде рачуна и балансирају између радикализације и протеста у доброј вери, односно да воде рачуна о пристојности јер ће медији наклоњени власти користити радикализацију да протесте нападну, а није могуће контролисати сваког у протестној колони – објашњава Клачар.

Он додаје да није сигуран да власт до 13. априла неће да се одреди према захтевима протеста.

– Власт ће постепено радити на изборним условима, попут уређења бирачког списка или изменама закона о политичким странкама, и на тај начин покушати да умири незадовољство. Власт ће стидљиво пружити руку, али се наравно неће сложити са свим што се тражи – сматра Клачар.

Драган Поповић, директор Практичне политике, за наш лист наводи да ће масовност скупа 13. априла зависити пре свега од незадовољства грађана овом влашћу.

– Тако да верујем да ће скуп бити масован. Све након њега зависиће од очекивања људи. Уколико очекивања од 13. буду превисока, сигурно ће доћи до делимичног разочарања и пада енергије. Та очекивања тек треба да буду формулисана, али се бојим да ће бити „пумпана“ са разних страна – указује Поповић.

Потписници Споразума с народом договорили су се да у Београду 13. априла буде одржан велики скуп на који би дошли сви они који у Србији протестују. Лидер Двери, Бошко Обрадовић, навео је за Данас да очекује више од 100.000 људи тог дана и да после тога власт неће више моћи да игнорише захтеве. „Ако опет мисле да се праве луди – ту смо за даље демонстрације и све облике грађанске непослушности до њиховог пада на улици. Побећи не могу“, рекао је Обрадовић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!