Прочитај ми чланак

АУТОБУСИ СА БОТОВИМА за дочек Путина НИСУ ПЛАЋАЛИ ПУТАРИНУ, пролаз уз шифру „Вучић

0

Према документима о изнајмљивању до којих су дошле Јужне вести, бројна возила којима се организовано са југа Србије ишло на митинг подршке Владимиру Путину у Београду, нису плаћала путарину.

За коришћење ауто-пута Ниш – Београд, уместо да плате па прођу, изговорили би да су митингаши, или службеницима ЈП Путеви Србије на рампама рекли договорену “шифру за пролаз” – Вучић.

Након тога се рампа подизала, сведоче возачи, они би прошли без плаћања, буџет остао без хиљаду или неколико хиљада динара, колико износи путарина на овој деоници ауто-пута.

Информација о неплаћању путарине потврђена је новинарима од возача аутобуса и комби возила више различитих предузећа која су тог дана превозила страначке активисте, а један од њих каже да он до доласка на наплатну рампу Бубањ поток није знао да се неће наплаћивати путарина, јер је мислио да то уопште и није могуће.

Чуо сам од колега да се приликом одласка на неке од ранијих страначких скупова није плаћала путарина тако што би на наплатној рампи рекли шифру “Вучић 2018”. Ипак сам понео новац за плаћање, међутим кад смо стигли на рампу један од вођа пута рекао је запосленом да смо “митингаши”, а он нас је пропустио без плаћања – сведочи возач.

Возач приватног предузећа такође каже да је исти принцип проласка коришћен и у повратку из Београда, а ове информације потврђене су документима до којих су новинари Јужних вести дошли на основу Захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Према истраживању Јужних вести, страначке активисте из Бабушнице, на пример, до Београда је 17. јануара превозило 6 аутобуса, а међу њима је био и мини-бус Јавно-комуналног предузећа Комуналац. Ово предузеће је, по комерцијалној цени, одобрило коришћење мини-буса члану СНС-а Боривоју Костову, на основу захтева који је он поднео 10. јануара за пут до Београда и назад.

У рачуну који је достављен члану СНС-а на наплату не постоји ставка плаћене путарине, већ само ставке “рачуна за коришћење мини-буса” и “ставка налога за службено путовање” (дневница за возача Комуналца).

Међутим, увидом у документацију, на рачуну који је прослеђен Општинској управи Бабушнице за коришћење истог мини-буса од 20. јула 2018. године, где је возило путовало до Тјентишта, види се да је овом приликом плаћена путарина у оба смера. А уз рачун приложене су и признанице за плаћену путарину.

Исти је случај и са одласком у Краљево 21. октобра 2018. године када је плаћена путарина за деоницу Ниш – Појате и Појате – Ниш, што је такође документовано признаницама, а ставка путарине налази се и на рачуну.

Ипак, доказ да је то пракса није могуће извући из одговора који смо добили од Путева Србије. Тражили смо податак о свим возилима која су и 17. јануара на наплатној рампи Наис добила картицу, а затим и о њиховом проласку кроз рампу Бубањ Поток где се путарина и наплаћује.

По том списку разлика у броју наплаћених путарина постоји, али у Путевима Србије објашњавају да је заправо проблем у систему чију модернизацију најављују.

Разлика се јавља због преливања возила из претходног дана, односно броја возила која су ушла на ауто-пут у једном дану, а наплаћена у наредном дану – објашњавају у Путевима Србије.

Да ли путарина није наплаћена само неким или свим возилима ангажованим за потребе организације масовног митинга подршке руском председнику Владимиру Путину, није могуће доказати.

Георгиев и Добрашиновић – Ово никад није било

Званично је објављено да је у Београд 17. јануара стигло више од 1.280 аутобуса!

На информацију да нека возила нису плаћала путарину, Слободан Георгиев, уредник БИРН-а, каже да не зна да је икада раније била оваква ситуација, коју тумачи као још једну потврду да је држава приватизована, а да се сви расположиви ресурси често користе у страначке сврхе.

Колико знам, Грци на пример укидају плаћање путарине када су избори, да би сви могли што лакше да остваре своје бирачко право, а ово… Ово је наравно злоупотреба јавних ресурса, не знам како би то другачије могло да се назове – каже Георгиев.

Да је ово прилично изненађење сматра и Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију, који подсећа на изјаве председника Србије Александра Вучића упућене опозицији да се окупљају, једу, пију и праве рачуне јер се све слива у државну касу.

Одједном, када се окупљају његове присталице, приходи државе и јавних предузећа више нису битни, за њих је све гратис. Веома ружна слика која отвара питање одговорности – сматра Добрашиновић.

Добрашиновић пита ко је одлучио да неки путарину не плаћају, али као проблем препознаје и то што сматра да се оваквим начином организације демонстрира сервилност пред појединим страним лидерима, а тиме брукају грађани Србије.