Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ „ДЕЈЛИ БИСТ“: Нападач инспирисан „српским нападима на муслимане“

0

Амерички сајт „Дејли бист“ објавио је да је Аустралијанац који је путем Фејсбука уживо преносио напад на две џамије на Новом Зеланду, у којем је учествовало укупно четворо нападача, а убијено 40 и рањено 20 људи, у манифесту на интернету је претходно помињао мем који се односи на „српске нападе на босанске муслимане“.

У манифесту Тарант спомиње и учешће Сједињених Држава и НАТО Алијансе у дешавањима на Косову.

AP Photo

Називајући процес балканизацијом, Тарант пише да „неће дозволити да се икада више понови да се САД и НАТО боре на страни муслимана и убијају хришћане у Европи“, преноси РТС.

„Желим да покажем освајачима да наше земље никада неће бити њихове земље, наше домовине су наше и да, све док бели човек живи, они никада неће освојити наше земље и они никада неће заменити наше људе. По дефиницији, онда да. То је терористички напад. Али ја верујем да је то партијска акција против окупаторске силе“, написао је Тарант у манифесту, преноси „Дејли мејл“.

У манифесту пише и да је инспирисан делима норвешког десничара Андреса Брејвика, који је 2011. у центру Осла убио 77 особа.

Осим Брејвиком, нападач је био инспирисан и десничарским покретима и личностима широм света — из Русије, Бугарске, укључујући и Балкан.    

Наводи се да је нападачев манифест на интернет форуму „8чен“, блиском екстремној десници, објавио пуно мемова, слика са додатим текстом које се брзо шире међу корисницима друштвених мрежа. Он у једном тренутку себе описује као „оног који уклања кебабе“ (kebab removalist), што се по „Дејли бисту“ односило на мем са сајта „4чен“ о „српским нападима на босанске муслимане“.

„Правите мемове, постујте мемове и ширите мемове. Мемови су урадили више за етнонационалистички покрет него било који манифест“, поручио је нападач који је у међувремену идентификован као двадесетосмогодишњи Аустралијанац Брентон Тарант.

Убица са Новог Зеланда на свом оружју ћирилицом исписао имена на српском
Четрдесет особа је убијено а више од 20 тешко рањено у масовним пуцњавама на две џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду, изјавила је данас премијерка Џасинда Ардем.

Она је рекла да се овакав догађај може описати само као терористички напад.

Како је додала, Нови Зеланд подигао је степен безбедносне претње на највиши ниво, преноси Би-Би-Си.

Потврдила је да су у притвору четири особе са екстремистичким ставовима, али да нису били ни на једној полицијској листи сумњивих.

Пуцњаве су се догодиле током молитве петком, а у џамијама је био велики број верника.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!