Прочитај ми чланак

СКУП У БЛАЈБУРГУ ЋЕ СЕ ИПАК ОДРЖАТИ Хрватски сабор ће бити покровитељ комеморације

0

Председник Хрватског сабора и генерални секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић изјавио је да ће комеморација на Блајбуршком пољу у Аустрији ипак бити одржана и да ће Парламент бити покровитељ

Уочи седнице загребачког ХДЗ-а, Јандроковиц́ је рекао да је главни циљ да се одржи комеморација жртвама, убијеним на крају Другог светског рата.

Он је додао да је о начину одржавања комеморације на Блајбургу више пута разговарано и да се очекује да ће након завршетка дијалога између Хрватске бискупске конференције (ХБК) и Аустријске бискупске конференције бити утврђена „она процедура која је могућа од стране ХБК, дакле, да организују мису онакву каква је могућа, у договору с аустријском страном“.

Римокатоличка црква у Корушкој одбила је раније овог мјесеца молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање овогодишње мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због политичке инструментализације тог догађаја, али Јандроковићкаже да се забрана бискупије односи искључиво на бискупа, али да мису може да држи свештеник.

„Шта ће да буде у идућим данима – то ћемо видети. Хоће ли бити миса, хоће ли бити молитва, али свакако ће се одржати комеморација и Хрватски сабор биће покровитељ те комеморације на Блајбургу“, рекао је Јандроковић.

Он је истакао да је циљ да се искаже поштовање онима који су тамо убијени без суда и пресуде.

„Апелујем на све, како оне с леве стране који негирају уопште тај злочин и који би најрадије да те комеморације и нема, тако и на оне који се позивају да су на десној страни политичког спектра и који би ту желели некакве политичке бодове, који би желели да славе Независну државу Хрватску и усташки режим, да то није добро, да то ми осуђујемо, али желимо да одржимо комеморацију жртви“, казао је Јандроковић.

На питање да ли је сагласан да се код већине убијених ради о пораженој усташкој војсци, Јандроковић је одговорио контрапитањем:

„А мислите ли ви да поражене војнике треба убијати без суда?“

Сви заслужују да им се суди, додао је председник Хрватског сабора.

„Ако су починили тешке злочине, онда за то треба и да одговарају, па и најстрожим казнама, али убити некога без суда је свакако злочин“, рекао је Јандроковић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!