Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: У Србију се „на мала врата“ уводе ГМО производи

0

Висок ниво заштите живота, здравља људи и интереса потрошача, као и ефикасно функционисање унутрашњег и међународног промета биће обезбеђен изменама и допунама Закона о безбедности хране које су посланици Скупштине Србије усвојили данас.

Законом је изузета Генетски модификована храна која је, како је наведено ,дефинисана другим прописом.

Фото: Србин.инфо

То је иначле наишло на критику појединих странака опозиције које су оцениле да се „на мала врата“ уводе у Србију ГМО производи, што је министар пољопривреде Бранислав Недимовић одбацио.

Он је раније данас за РТС изјавио да тим законом Национална референтна лабораторија за безбедност хране добија „шири опсег надлежности“ и да ће „контролисати све“ и бити опремљена тако да може да контролише сваку лабораторију у Србији.

Законом о безбедности хране уводи се нови концепт којим су обухваћени сви сектори у ланцу хране, укључујући и производњу хране за животиње, примарну производњу, складиштење, транспорт хране и малопродају, чиме је систем безбедедности хране у Србији постао свеобухватан и интегрисан.

Предвиђено је и оснивање Савета за безбедност хране који је задужен за давање научног мишљења и помоћ надлежним органима, као и за предузимање хитних мера.

Посланици републичког пареламента усвојили су и измене Закона о средствима за исхрану биља и оплемењивачима земљишта, и о средствима за заштиту биља и о здрављу биља.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!