Прочитај ми чланак

ДР ПРОРОКОВИЋ: Русима су, западно од њих, Срби највећи пријатељи!

0

„Срби су малобројан народ, али Руси, тренутно, већег пријатеља, западно од себе немају”.

Овај суд је наш познати политиколог изнео у среду, 13.марта, у Руском дому, током трибине „Перспективе српско-руских односа”, поводом изласка књиге „Србија и Русија”, Владимира Кршљанина.

„,Својевремено је Јован Цвијић рекао ‘Срби су малобројан народ, али нема већег од Беча до Цараграда’. А пропро тог коментара, ја бих рекао ‘Срби су малобројан народ, али Руси, тренутно, већег пријатеља, западно од себе немају’. ” рекао је др Пророковић истакнувши даље:

„Србија је, изузимајући Белорусију, једина европска земља која од 2014.г. није уводила санкције Русији него је чак за пола деценије своје односе проширила и утврдила са Москвом. Па, ипак у нашој и руској јавности могу се чути и другачији ставови, од тога да су Срби, као остали јужнословенски народи, неки далеки рођаци, који су кроз историју понекад били вероломни и недоследни често кокетирајући са руским непријатељима (Аустроугарима, Французима, Британцима, Немцима…) тражећи заштиту у спољнополитичком курсу који је упрен против Москве, до тог да је Русија далеко, без изграђене балканске стратегије, да је назадна, те да је партнер од чијег загрљаја треба бежати,” а затим је закључио:

„Овако негативно о Србији у Русији говоре углавном они који о нама знају мало, а у Србији негативно о Русији причају они који о Русији не знају баш ништа. Зато је важно да се Руси и Срби међусобно што боље упознају да би преовладали ове наведене негативне предрасуде који имају једни од друге у једном делу наше и њихове јавности.”

На трибину, поводом представљања књиге „Србија и Русија” Владимира Кршљанина, још су говорили и: др Слободан Антонић, редовни професор на Филозофском факултету,
др Александар Раковић, виши научни сарадник Инстутута за новију историју Србије,
др Зоран Милошевић, научни саветник Института за политичке студије, директор «Центра академске речи», Славољуб Качаревић, генерални директор компаније «Информатика»

„Србија и Русија” – Владимир Кршљанин

Може ли српска политика да буде слободнија, успешнија и поноснија? Како се ослободити смртоносног НАТО загрљаја? Да ли је могућно и шта значи војно-политичко савезништво са Русијом? Како је српски отпор западној агресији утро пут Владимиру Путину? Које су то цивилизацијске одреднице на основу којих Русија и Србија граде позитивну алтернативу за читав свет? Шта стварно повезује Србију, Путина и Трампа? Шта нам је чинити у свету који се променио јер смо и ми томе допринели?

То су нека од темељних питања на која одговара ова књига.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!