Прочитај ми чланак

БОЖОВИЋ: Вучићева изјава је равна државном удару

0

Изјава председника Србије Александра Вучића да не зна о чему би информисао посланике Скупштине Србије у вези са дијалогом Београда и Приштине је невероватна и потпуно скандалозна.

Истини за вољу већину посланика заиста не занимају државни интереси и зато и јесу у Српској напредној странци. Али није Србија СНС, нити је Србија Александар Вучић и зато је крајње време за озбиљну расправу о Косову и Метохији и о другим важним питањима и та расправа се мора водити и у највишем законодавном дому и у јавној сфери уопште узев – каже за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, коментаришући Вучићев став да не зна о чему би информисао посланике парламента Србије „кад су они све видели и чули о КиМ“.

Председник Србије је за телевизију Прва рекао и да многе посланике не интересују државни интереси. „Многе од њих не интересује отаџбина и проблеми које имамо, већ једино како да доспеју до новинара“, рекао је Вучић и реторички упитао „око чега смо ми некада постигли национални консензус“. „Шта желите да кажемо у парламенту, а да то има делотворан резултат.“

Тврдња Вучића да нема о чему да информише посланике када је КиМ у питању за Балшу Божовића, посланика Демократске странке, равно је државном удару и укидању Устава Србије. „Најбољи студент Правног факултета би требало да зна да је за рушење уставног поретка казна затвора до 15 година, по члану 308. Нека размишља о томе“, каже Божовић.

Његов страначки колега Радослав Милојичић оцењује да је таква Вучићева изјава „бахата, надмена и уличарска и да је то показатељ да институције не постоје и да постоји само његово мишљење. Према Милојичићевим речима, „ко се са Вучићевим мишљењем не слаже бива прогањан на разне начине“.

Саговорници Данаса подсећају и да је опозиција више пута до сада тражила заказивање посебне седнице која би била посвећена у целости косовском дијалогу, али да су челни људи парламента такве предлоге увек одбијали уз тврдњу да таква седница може бити заказана тек онда када се дође до неких решења која су прихватљива за нашу земљу, а да би у противном потенцијалну седницу опозиција искористила само у сврху напада на председника Вучића и слабљења његове преговарачке позиције. „Не знам о чему би се у парламенту расправљало о КиМ. Не постоји било какав конкретан папир и то би било чисто губљење времена“ , каже Владимир Ђукановић, посланик Српске напредне странке.

Мирослав Алексић, посланик Народне странке, међутим, не сматра да да би то било губљење времена. „Вучић се прави луд и глуп, јер добро зна да би посланике и грађане требало да информише о томе шта је разговарао са Тачијем, шта му је обећао и колика је цена тих договора и тајних преговора. Зна он добро да ми посланици већ четири године захтевамо да он у Скупштини, баш ту где је положио заклетву, сада објасни зашто ту заклетву гази. Међутим, Вучић сада Србију види као њиву у Бугојну коју му је неко оставио, па сматра да може да је распродаје како му падне на памет. Време ће показати да сматра погрешно“, напомиње Алексић.

Посланици опозиције подсећају председника Србије и да је такозвана квазидржава Косово већ неколико пута одржала Србији лекцију из демократије и парламентаризма, да је њихов парламент расправљао о дијалогу, бирао делегацију за преговоре, а да наш парламент не спомиње Косово ни када се обележава годишњица Косовског боја. Опозицију је посебно погодила Вучићева тврдња да нису заинтересовани за државне интересе, поготово не за КиМ.

Марија Јањушевић, посланица Двери, подсећа да је њена странка само априла 2013. године три дана буквално камповала на Тргу републике како би спречила потписивање Бриселског споразума.

Владимир Ђурић, посланик Странке модерне Србије, уверен је да је председник заправо мислио на посланике владајуће већине које је сам кандидовао.

„Све ово показује његов однос према скупштини и институцијама генерално. С једне стране се жали како је сав терет на њему и приморан је да стане као лав сам против свих, а с друге стране је државу противуставно преуредио тако да се нико осим њега ни за шта не пита и између народа и њега не постоје ни влада, ни парламент, нити правосуђе. Са пажњом и великим интересовањем ћемо саслушати његове муке и помоћи му да их превазиђе“, закључује Ђурић.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!