Прочитај ми чланак

ОПЉАЧКАНО МИЛИОН ЕВРА, НИКО КРИВ Сви ослобођени оптужби за злоупотребе у Железници

0

Бивши директор Железница Србије Миланко Шаранчић родом из Пљеваља и троје сарадника ослобођени су данас оптужби да су злоупотребом положаја оштетили то јавно предузеће. Они су ослобођени одговорности за незакониту набавку шест локомотива од Словеначких железница и 10 вагона од шведске компаније "Шведен реил".

Није било малверзација са куповином локомотива и вагона. Виши суд у Београду утврдио је да нема довољно доказа против више бивших функционера Железнице и њихових сарадника којима би биле поткрепљене оптужбе за малверзације којима су, наводно, нанели штету „Железницама Србије“ од најмање 908.000 евра.

Фото: Н.С.

Судско веће, на челу са судијом Светланом Алексић, једногласно је утврдило да Тужилаштво није понудило довољно доказа којима би поткрепили своје оптужбе да је тај посао могао да се обави у Србији, без посредника, што су оптужени негирали, позивајући се на тадашње законе, пре свих на Закон о финансијском лизингу, по коме нису морали да расписују тендер, већ су могли да обаве „хитну куповину“.

Осим Шаранчића, пред Специјалним судом оптужби су ослобођени и бивши помоћник директора за вучу и возна средства ЖТП „Београд“ Зоран Милићевић, бивши помоћник директора сектора за вучу и техничку документацију у истом предузећу Драгослав Пејчић, заступник предузећа „Корел“ из Лондона и одговорно лице у приватном предузећу „Сибекс“ Милорад Челебић.

Према оптужници, спорне локомотиве и вагони, за чију набавку се теретио Шаранчић, купљене су по знатно вишој цени преко предузећа посредника, а не директно од понуђача.

Оптужени су да су остварили корист незаконитим спровођењем јавне набавке и увођењем посредника у посао. Како је наведено, куповином из друге или треће руке, цена локомотива и возова увећана је знатно од понуђене цене директног понуђача, навело је тужилаштво у оптужници.

У поновљеном поступку суд је утврдио „да су оптужени поступали у оквиру својих службених овлашћења, у складу са тадашњим законима и правилницима и да својим поступањем нису довели до реализације та два посла на начин на који је наведено у оптузници“.

Бивши директор „Железница Србије“ провео је у притвору више од 13 месеци, након чега је пуштен да се брани са слободе уз јемство.

Ухапшен је 2. јуна 2010, а у јануару 2011. је њему и његовим сарадницима почело суђење.

У априлу 2013. осуђен је на пет година затвора, двојица његових сарадника на по четири године, док је један био ослободјен. Предузећа из Лондона и Трста, која су била посредници у куповини, обавезана су да у буџет врате незакониту стечену добит од тадашњих 74 милиина динара.

Пресуду је 2015. године поништио Апелациони суд и наложио ново суђење.

Шаранчић је током излагања одбране за своје хапшење оптужио Демократску странку, наводећи да је процес против њега политички монтиран и да је ухапшен после сукоба са функционером ДС и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.