Прочитај ми чланак

АЛЕКСИЋ: Зашто представници Српске листе и даље седе у Влади и Скупштини Косова?

0

Он је казао и да је косовска платформа о дијалогу усвојена уз глас посланика Самосталне либералне странке Слободан Петровића. "Вучић ће већ са коалиционим партнерима Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем направити неки нови сценарио, како би грађани лакше и безболније прихватили да се одрекну народа и грађана и своје територије", казао је Алексић из хола Скупштине.

Заменик шефа посланичке групе Социјадемократска странка–Народна странка Мирослав Алексић питао је данас председницу Владе Србије Ану Брнабић зашто представници Српске листе још седе у Скупштини Косова и Влади Косова.

 

„Они само не долазе на седнице, а суштински раде у влади и за то примају плату. Зашто наши људи седе у влади која још није открила убице Оливера Ивановића, која је увела таксе, усвојила преговарачку платформу, а није испунила ништа из Бриселског споразума“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је казао и да је косовска платформа о дијалогу усвојена са гласом посланика Самосталне либералне странке Слободан Петровића.

Алексић је рекао да се грађани доводе пред „свршен чин“, када ће им бити речено да је „боље да се преда део територије Србије него да се иде у рат“.

„(Александар) Вучић ће већ са коалиционим партнерима Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем направити неки нови сценарио, како би грађани лакше и безболније прихватили да се одрекну народа и грађана и своје територије“, казао је Алексић.

Алексић је питања постављао у скупштинском холу у оквиру паралелног парламента пошто седницама на присуствује.

Он је од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића тражио информације о истрази убиства председника Иницијативе СДП Оливера Ивановића и о претњама Марији Лукић.

Алексић је казао да је убиство Оливера Ивановича политичко, друго после убиства премијера Зорана Дјиндјића чија политичка позадина још није откривена.

Говорећи о Марији Лукић коју је председник општине Брус Милутин Јеличић сексуално узнемиравао, а којој сада стижу претње убиством, питао је шта надлежни предузимају да је заштите.

„Та жена је отворила Пандорину кутију, испричала како функционишу ствари у Србији и данас је она изложена претњама“, рекао је Алексић и указао да је оставку Јеличић поднео само у медијима.

Он је упитао када ће Јеличић бити смењен са функције.

Нећемо присуствовати седници о Војводини

Заменик шефа посланичке групе Социјадемократске странке – Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да та посланичка груа неће учествовати на седници на којој ће се разматрати Предлог закон о финансирању Војводине и Предлог резолуције о Војводини.

Та седница заказана је за среду, 20. март, на предлог посланика Лиге социјалдемократа Војводине.

Алексић је новинарима у Скупштини Србије рекао да су то важне тачке и да одлуком да их уврсти у дневни ред владајућа већина жели да врати у салу посланике, који су поднели предлоге закона.

Он је оценио да је седница фарса и да ће, вративши посланике ЛСВ у салу, наставити да раде са посланицима Српске радикалне странке и партијама владајуће већине.

„Нећемо учествовати на тој седници јер то представља још једну у низу фарси. Ово је трик да власт поново врати опозицију у скупштинске клупе“, рекао је Алексић.

Он је казао да је део опозиције напустио заседање јер је парламент изгубио смисао, јер се о важним стварима није могло расправљати.

„А сада, када нас нема, може о Војводини. Не би ме изненадило ни да закажу седницу везану за преговарачку платформу о Косову или неку другу коју смо тражили“, рекао је Алексић.

Он је казао да ће опозициони посланици, ако буде питање Косова на пленуму, донети одлуку како ће поступати, као што су донели и о бојкоту.

Шефица посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија Санда Рашкович Ивић оценила је да се кроз причу о Војводини жели „забашурити“ прича о горућем питању Косова.

Она ја напоменула да је предлог за допуну дневног реда медју првима подносила посланица Демократске странке Александра Јерков, али да њен предлог није прихваћен, него предлог ЛСВ.

„Војводина није била, нити је сада горуће питање, али било би нормалније, када смо већ везани роковима и када се звецка оружјем и прети ратом, да онда у Скупштини причамо о Косову“, казала је Рашковић Ивић која је и потрпедседница Народне странке.