Прочитај ми чланак

АМБАСАДЕ САД И БРИТАНИЈЕ УЖАСНУТЕ због Драже Михаиловића

0

Амбасаде САД и Велике Британије су се огласила поводом обележавања годишњице хапшења Драже Михаиловића које је организовао Равногорски покрет.

Амбасада САД у БиХ је саопштила да је „ужаснута извештавајима о претњама и националистичкој реторици током данашњег догађаја“.

„Такво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да предузму неопходне кораке, позабаве се овим претњама и учине да они који су криви одговарају“, објављено је на Твитер налогу Амбасаде САД у Сарајеву.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд на истој друштвеној мрежи је написао да су у Вишеграду виђене „шокантне сцене“.

„Шокантне сцене у Вишеграду. Мора да је узнемирило многе широм БиХ – надам се да ће власти спровести пуну истрагу. Говору мржње није место у модерном друштву. Крајње је време за окретање будућности, с одговарајућим поштовањем за све стране“, написао је Филд.

Равногорски покрет Вишеград организовао је данас у том граду парастос и полагање цвећа на споменику четником команданту, генералу Југовсловенске војске у отаџбини Дражи Михаиловићу, поводом годишњице његовог хапшења након Другог светског рата у околини Вишеграда.

Фена наводи да су ранијих година припадници Равногорског покрета овакве скупове организовали 13. марта, а јутрошње окупљање отпочело је током дана у 8.00 на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Сарајевски „Дневни аваз“ наводи да је ове године програм организован три дана раније због почетка православног поста.

Наводи се да су се уз повике „Бог чува Србију“, „Бог чува Републику Српску“, у униформама са заставама и кокардама, припадници Равногорског покрета постројили пред тзв. војводом Славком Алексићем, где су, уз упозорења представника покрета и Борачке организације Вишеград да се не сме десити ни најмањи инцидент, положили цвеће на споменик у центру града.

Равногорци су положили цвеће и на споменике у месту Ундруље, где је у акцији Озне 13. марта 1946. године Михаиловић ухапшен.

„Као и сваке године, окупљамо се да одамо спомен и парастос команданту Југословенске војске у отаџбини, човеку који је свој живот посветио слободи српског народа, али и развоју демократије и одбрани отаџбине од фашистичких агресора“, казао је председник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

Окупљање равногораца у РС изазвало је велико узбуђење у владајућим странкама у Федерацији БиХ, па тако Клиx.ба преноси саопштење Странке демократске акције која тражи да „Тужилаштво БиХ по службеној дужности одмах предузме све кораке и покрене кривичне поступке против организатора четничког окупљања у Вишеграду“.

Наводи се такође да је Демократска фронта „позвала министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача и министра безбедности БиХ Драгана Мектића да ухапсе припаднике четничког покрета који су данас у Вишеграду експлицитно позивали на чињење нових злочина, или да им се, ако и поред очигледних четничко-кољачких намера не желе да их приведу, једноставно придруже“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!