Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ, БРНАБИЋ И ДАЧИЋ КОД ПАТРИЈАРХА – тражили подршку за Косово и Метохију

0

Председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се са патријархом српским Иринејом и члановима Синода

Након састанка Вучић је истакао да је ситуација у којој се Србија налази тешка, али да српски народ и српска држава неће остати на цедилу.

Састанак је почео у 7.30 у Патријаршији Српске православне цркве, а присуствовао му је и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Пријему су присуствовали и чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и епископи бачки г. Иринеј, шумадијски г. Јован и ваљевски г. Милутин.

Председник Вучић је упознао Његову Светост Патријарха и чланове Светог Синода са садржајем платформе коју су усвојили косовско-метохијски Албанци, са опасним последицама тог чина, како по наставак преговора Београда и Приштине тако, и још више, по српски народ на Косову и Метохији, и са тренутном тешком ситуацијом у јужној српској покрајини. Председник Вучић је захвалио Патријарху и архијерејима што са својом државом деле забринутост и одговорност.

Вучић је рекао да ће о свим дешавањима о Косову обавештавати српског патријарха Иринеја, као и да ће увек бити спреман да саслуша мишљење и ставове Српске православне цркве.

„Хвала патријарху Иринеју што нас је саслушао, хвала архијерејима што су нас саслушали, ми ћемо његову светост и све друге обавештавати о даљим и будућим потезима“, рекао је Вучић.

У разговору са представницима медија, после сусрета, Његова Светост патријарх Иринеј је поручио да је стање на Косову и Метохији из дана у дан све теже и компликованије, али да је добро да су Црква и државни врх на истој страни.

„Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо у оваквим приликама“, казао је Патријарх сматрајући да су овакви састанци веома потребни.

„Пожељно је да буду што чешћи. Управо како се проблеми јављају, да тражимо најбоље решење и да уобличимо став Цркве и став државе“, рекао је поглавар Српске Православне Цркве.

Премијерка Ана Брнабић је у петак, после седнице Савета за националну безбедност, одржане након што је косовска скупштина усвојила платформу за преговоре са Србијом, најавила да ће са Вучићем и Дачићем разговарати са патријархом Иринејом  о ситуацији на Косову.

Председник косовског парламента Кадри Весељи потписао је у петак приштинску платформу и она је, како преноси Зери, постала јавни документ.

Платформа има 11 принципа којих приштински тим треба да се придржава у наставку дијалога, а Београд је тумачи као затварање врата дијалогу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!