Прочитај ми чланак

Оно што траже Жути прслуци у Француској, решење је за све земље бивше Југославије

0

Већ нешто више од четири месеца демонстранти у Француској, које називамо Жути прслуци, покушавају утицати на власт како би живели достојанствено од свог рада. Свакодневно читамо о њиховим захтевима, али ретки знају што они доиста траже и што желе постићи. Ово је прилика да коначно сазнамо праву истину из прве руке.

Ко су Жути прслуци и одакле су се појавили многи медији су о томе већ писали. Што желе Жути прслуци, друго је питање. Одговор је врло јасан и прецизан, а што је главни разлог због којег га мејнстрим медији и политичка власт желе прикрити и дискредитирати? Жути прслуци желе РИЦ (Référendum d’initiative citoyenne) или у преводу национални референдум којег тражи и покреће народ.

О каквом се референдуму ради и што се жели постићи?

Ради се о највишем демократском алату којег се може применити у свакој земљи бивше Југославије. Референдум омогућава свима нама одлучивати колективно, доносити конкретне одлуке које имају снагу закона, а које власт мора респектовати и безусловно применити.

Овај начин одлучивање је истинска демократија где је власт у рукама народа који одлучује о свему. Мала фракција народа својим потписима лако иницира референдум, након чега се отвара јавна дебата где све стране јавно и равноправно износе своје аргументе о питању или питањима која ће бити предмет референдумског одлучивања.

Одговором ДА или НЕ, народ путем референдума доноси коначну одлуку. Користећи интернет, организација и резултати националног референдума су врло једноставни.

Нема забрањених питања код одлучивања народа

Референдум се може организоваи за сва питања, без икаквог лимита. Ако је народ суверен, онда доиста суверен треба и бити. Народ треба и може одлучити хоће ли и даље бити у дужничком ропству. Је ли дужничко ропство у складу с међународним правом? Референдумом доносимо своју коначну одлуку за питања о имиграцији, увођењу евра, чланству у Европској унији, социјалној политици или пак одласку војника на стране границе. Расправљамо и одлучујемо о свему – сви заједно.

Коначно треба завршити с политиком спречавања и гажење референдума. Завршити с политичарима који не држе обећања, преговарају и договарају иза завесе оно што није у интересу државе и народа. На овај начин, наши политичари више неће бити само наши политичари, него оно што су одавно требали бити – наши представници т. запосленици. Ми их плаћамо за оно што желимо и што морају да раде.

Жути прслуци траже четири врсте референдума:

Укидајући – путем којег се може укинути лош порез или други фискални намет који није у националном интересу
Легислативни – за предложити нови закон
Уставни – за промену Устава
Смењујући – за уклањање бираног политичара који ради лоше свој посао или је дао лажна обећања – пре нових избора

Елита и политичка власт често говоре да народ нема увек право. Истина, народ нема увек право, али они који га воде и који одлучују у његово име, имају још мање. Погледајте у каквој смо ситуацији. Погледајте ратове диљем света и дуг који уништава све земље. Управо су нас они ставили у ову тешку ситуацију. Ставили су нам омчу око врата говорећи да бисмо направили горе него они.

Сви морамо имати поверења у колективну интелигенцију. Сигурно нисмо глупљи него они и вероватно мање корумпирани. Наша бројност су наша снага и наша легитимност. Наш избор и наше одлуке морају бити примењене, а не одлуке хипер богатих појединаца унутар и изван државних граница.

Они који су против референдума, морају прихватити да су против демократије када не иде у њиховом смеру. Република је с њима лажна демократија. Такви се боје народа и његових одлука, јер су га препустили онима који владају иза кулиса уз помоћ новца.

Због тога је РИЦ или национални референдум ултимативно оружје за поправити стање у било којој држави, а не само Француској. Поштени морају заборавити све идеолошке поделе и ићи према једном циљу, а то је колективно одлучивање о својој судбини.

Ово је главни захтев већине Жутих прслука. Сви остали захтеви о којима смо читали или писали су лукаво подметнуто кукавичје јаје с циљем разједињавања Жутих прслука који су се окупили само око једног циља: општег добра на темељу реда, рада и мира сваког појединца.

 

За крај остављамо важну поруку:

„Левичари, знајте да без јаке државе нема социјалне правде, а ви десничари будите сигурни да без социјалне правде неће никада бити јаке државе”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!