Прочитај ми чланак

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ 9. март 1991 био је параван, Војска хтела да ухапси Слобу и Туђмана

0

Након демонстрација, на предлог Главног штаба ЈНА требало је да буде донета одлука о завођењу ванредног стања у Југославији и повећању борбене готовости ЈНА.

Демонстрације опозиције 9. марта 1991. године биле су део тајног плана тадашњег војног врха СФРЈ да се ухапсе председник Србије Слободан Милошевић и председник Хрватске Фрањо Туђман, тврди лидер СРС Војислав Шешељ за један београдски медиј.

Неколико дана касније уследила је Седница Врховне команде Оружаних снага СФРЈ, а на предлог Главног штаба ЈНА требало је да буде донета одлука о завођењу ванредног стања у Југославији и повећању борбене готовости ЈНА. Поједини чланови Председништва СФРЈ протумачили су ову меру као војни удар, односно увођење војне управе.

Шешељ тврди да је први човек СПО Вук Драшковић био под контролом војнообавештајних структура и војске, и да има поуздана сазнања да је југословенско војно руководство планирало да хапшењем свргне с власти и Туђмана и Милошевића!

– Драшковић је, према сопственом признању, које је објавио у својој књизи „Мета“, још у лето 1990. био у чврстој спрези с војном службом безбедности. Њега је лично генерал Александар Васиљевић, који је био први војни обавештајац у то време, водио на разговоре с начелником Генералштаба Благојем Аџићем, а српска Удба је сазнала за те разговоре. Под контролом војних служби су били и Ђорђе Божовић Гишка и Бранислав Матић Бели, који су касније под контролом КОС направили Српску гарду и претили Милошевићу – каже Шешељ и додаје:

– Милошевић у то време, до повлачења начелника Генералштаба Вељка Кадијевића, није имао никакву контролу над војском. Тадашње Савезно министарство одбране и Генералштаб су се одметнули од свих институција власти и имали план да изведу војни удар.

Међутим, како даље наводи Шешељ, иако су у припрему удара биле умешане и стране силе, војска није имала снаге да то изведе јер није имала способне људе да је воде.

– Милошевић је имао велике полицијске снаге на улицама и официри су се поколебали.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!