Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Овако је Милошевић издао Косово у Куманову

0

Како каже, ушао је у двор а потом је тамо стигла прва екипа социјалиста и јуловаца

Војислав Шешељ испричао је шта се догодило пре готово 20 година када је потписан Кумановски споразум, којим смо „изгубили и предали“ Косово!

„Слободан Милошевић обећао ми је у Белом двору, док су на неколико метара од нас стајали Мати Ахтисари и Виктор Черномирдин, да неће прихватити све што су они тражили, односно да неће капитулирати. Ипак, шест дана касније СР Југославија је потписала Кумановски споразум, којим смо предали Косово.“

Овако лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ описује свој сусрет са Милошевићем и међународним изасланицима који су дошли у Београд са ултиматумом чије би испуњење прекинуло бомбардовање, као што се и десило, пишу медији.

„Милошевић ме је позвао у Бели двор и ја сам стигао баш у тренутку када су Ахтисари и Черномирдин одлазили. Са њима сам се срео на степеништу, они су хтели да се рукују са мном, а ја сам им само окренуо леђа. Био је ту и руски генерал Ивашов, њему сам пришао и он ми је рекао да је ситуација веома озбиљна и тешка, али да није безизлазна. Тада ми је Милошевић обећао да неће прихватити све што они траже“ , објашњава Шешељ.

Како каже, ушао је у двор а потом је тамо стигла прва екипа социјалиста и јуловаца.

„Били су ту сви који нешто значе, баш их је било доста. Дошао је и Вук Драшковић, чини ми се да је са њим био Милан Комненић, нисам сигуран. Стигао је и Љубиша Ристић. На Драшковићу се видело колико му је драго, цветао је, смешкао се, одмах је наговарао све присутне да прихвате план и да у то убеде Милошевића. У том тону је говорио и Љубиша Ристић. Ма и остали. Као, то је наша тапија на Косово. Биће потписана наша резолуција која ће нам обезбедити да Косово буде наше“ , описује Шешељ и додаје да је он малтене био једини који је био за то да се ништа не прихвати.

Лидер СРС сећа се и да им је Милошевић пренео Ахтисаријеву претњу. Касније се спекулисало да је то уствари изговорио Черномирдин, међутим, Шешељ је сигуран да је Слоба рекао да су то биле Ахтисаријеве речи.

„Финац је запретио да ће Србију толико бомбардовати да ће бити равна као тепсија и то нам је Милошевић дословно пренео, али је рекао и „да“ , тврди Шешељ.

Он је објаснио и да су Милошевића, према његовим речима, на крају преварили.

„Њему су обећали да ће укинути санкције, али оне након потписивања Кумановског споразума нису биле укинуте. После тога су осмислили спољни оквир санкција“ , навео је вођа радикала.

С друге стране, Љубиша Ристић, режисер и тадашњи члан ЈУЛ, партије коју је основала Милошевићева супруга Мирјана Марковић, пориче да је икада био на састанку у Белом двору.

„То је глупост, Шешељу сам више пута нагласио да је помешао догађаје. Глупост је и да сам изјавио то за резолуцију 1244, да ћемо њом добити тапију на Косово.“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!