Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА БЛОКИРАЛА РТС: Завршен протест „Један од пет милиона“ (ФОТО) (ВИДЕО)

0

Окупљање грађана на четрнаестом протесту "1 од 5 милиона" у Београду почело је, као и сваке суботе, на платоу испред Филозофског факултета. Саобраћај у Васиној улици је заустављен. Учесници протеста "наоружани" су стандардном "опремом" - пиштаљкама и трубама - а ту је и камион са озвучењем, са којег ће се говорити вечерашњи говорници.

Окупљенима  се обратио у име организатора протеста „Један од пет милиона“ др Владимир Димитријевић и подсетио да од 9. марта “ 1991. године српски народ нажалост до данашњих дана стално шета и протестује са жељом да се избори за слободну и правну државу у којој неће да влада диктатура. 

„У земљи у којој је све постало насиље – од Београда на води до спаљивања кућа критичара режима – не смемо заборавити, једини лек је правна држава, коју смо имали још у доба законоправила Светога Саве и Душановог законика и за коју смо се вековима борили“, навео је Димитријевић.

Тражимо повратак из претполитичког стања Вучићеве џунгле у демократско-политичко стање и истински правни поредак. „Живимо у доба кловна без смисла за хумор, лажног цара Шћепана Малог“, додао је Димитријевић.

Група тркача рекреативаца кренула је из Свилајнца на пут дуг 115 км, пред почетак протеста, и уочи протеста је за њих организована додела медаља.

Најављена је блокада зграде РТС-а на сат времена као „Блокада упозорења“ под паролом „Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас“.

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић је непосредно пред почетак протеста рекао да је то важна порука – док се, како је навео, РТС не врати „својој основној фунцији јавног медијског сервиса“. „…Информисања свих грађана о оном што се у Србији заиста дешава, не о ономе што Александар Вучић има да нам каже шта се у Србији дешава, већ о ономе што се у Србији заиста дешава“, нагласио је Обрадовић.

Окупљени којих је између 10 и 20 000 су кренули од Платоа Филозофског факултета ка Теразијама а крајњи циљ је РТС где ће бити главни део протеста и због подсећања да од 9. марта 1991. па до данас ништа се није променило, да над Србијом и даље влада медијски мрак.

Протестна шетња се зауставила на Теразијској чесми где се окупљенима поводом годишњице 9. марта обратио познати српски глумац, некадашњи министар културе Бранислав Лечић. Он је истакао да је дужност сваког Србина и држављанина Србије да живи слободно, цитирајући Мешу Селимовића: Бој се овна, бој се го*на – кад ћеш живети“?. Такође је у свом говору подвукао да у овим протестима не требамо да се делимо као леви или десни већ треба да смо сви уједињени у борби за правну државу и правно друштво. Тек кад се изборимо за ове вредности доћи ће време да у фер и поштеној борби буде изабран најбољи који ће водити нашу државу.

Поворка се наставила шетњом улицама Српских владара у правцу Председништва Србије.

Учесницима протеста организатори су поделили позивнице за окупљање у уторак, 12. марта, на 16. годишњицу убиства Зорана Ђинђића.

Шетња се одатле наставила Улицом краља Милана. Организатори су, иначе, најавили да ће блокирати зграду РТС-а, где ће одржати „Дневник слободне Србије“.

Колона је стигла до зграде РТС-а, коју су облеплили плакатима. Организатори су, потом, позвали окупљене да блокирају оба улаза у зграду РТС и у Таковској и у Абердаревој улици.Са разгласа се пушта музика Београдског синдиката, Ђорђа Балашевића, а чују се и повици „Излазите напоље“, „Кукавице“.

Учесници протеста окружили су зграду РТС-а у знак „упозорења“ и под паролом „Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас“.

Испред РТС-а извели перформанс „Дневник слободне Србије“, током којег су читали вести како их они виде, а у највећем броју њих, наравно, главна тема су били протести. Oкупљени обавештени да се простестује у 110 општина уз присуство 150.000 грађана, а да је 107.000 њих потписало Споразум са народом.

Тренутно је у току са свих страна( од Таковске до Абердареве улице) блокада РТС-а која ће да траје око сат времена. Окупљени демонстранти се налазе на платоу испред РТС-а који је облепљен са налепницама Вучича са натписом „Лажов“.

На врата РТС у Таковској улици излепљене су плакате на којима пише „Ја сам за блокаду РТС-а“, „Почело је“ и плаката са силуетом председника Србије Александра Вучића, као и плакат на којима је министар одбране Александар Вулин на ком је представљен као јунак из акционог филма „Рамбо“.

Протестима се придружио и Полицијски синдиката Србије, а окупљенима се испред РТС обратио председник синдиката Вељко Мијаиловић. Он је најавио протесте испред МУП-а за понедељак.

Говорила је и Весна Лакићевић, радница Колубаре, рекао је да је премештена на ноже радно место од када се прикључила протестима.

– Нисам дошла да вам држим слово. Дошла сам да помогнем да мењамо оно што не ваља, да мењамо систем. Нису у питању само наша радна места него наши животи. Ја сам пребачена на лошије радно место, а опет сам дошла да казем да се не бојим. Не бојите се ни ви лошијег од себе. Шетајте, јер ако сад станемо нема нам сапса – поручила је она.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић рекао је, обраћајуци се са камиона, да је тај синдикат забранио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, противзаконито му одузевши репрезентативност.

„Смета им што сматрамо да је полицији место са народом, а да је место лоповима у затвору, а не у фотељама“, рекао је Мијаиловић.

Он је казао да су полицији руке везане да им је забрањено да хапсе криминалце.

Мијаиловић је казао да би полицајци могли да поднесу десетине кривичних пријава, али „немају коме јер институције више не постоје“.

Током „Дневника Слободне Србије“ емитоване су вести да је председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић пуштен на слободу противно захетву тужилаштва, а да председник општине Брус Милутин јеличић Јутка још није поднео оставку.

Велик број окупљених стоји на улазу врата РТС у Таковској а део њих је на улазу у Абардаревој улици.

„Нека нас виде колико нас има“, поручили су организатори.

Међу окупљенима су и Рада Трајковић, Синиша Ковачевић, Драган Ђилас, Никола Јовановић, Душан Петровић…

На четрнаестом протесту #1од5милиона у Београду, у суботу 9. марта, извршиће се „Блокада упозорења“.

Под паролом „Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас“, блокираће се зграда РТС-а на сат времена.


Пошто руководство Јавног сервиса не да истини простор у информативном програму, показаће им ми како изгледа „Дневник слободне Србије“.

Окупљање ће почети у 18 сати код Платоа испред Филозофског факултета, где ће се окупљенима обратити публициста Владимир Димитријевић.

Током протестне шетње обратиће се и глумац Бранислав Лечић (код Теразијске чесме), а гост “Дневника слободне Србије” испред РТС-а биће Весна Лакићевић, радница „Колубаре“ из Лазаревца која је, због организације протеста у овој општини, премештена на ниже плаћено радно место.

Рута протестне шетње: Плато испред ФИлозофског факултета – Узун Миркова – Коларчева – Теразије – Краља Милана – Кнеза Милоша – Таковска.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!