Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Вучић је аутократа и националиста, али Двери и Стаматовић су гори

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је за Н1 да је његова странка најљућа опозиција актуелној власти на покрајинском и републичком нивоу. Казао је и да многи лигаши учествују на грађанским протестима, али да не подржавају "накарадни Савез за велику Србију".

Чанак је у Дану уживо рекао да Србијом влада „аутократа, националиста и централиста“ Александар Вучић, док на локалу имате људе који „узурпирају власт, од оног сексуалног предатора из Бруса, па надаље“.

„Погледајте Јужни Банат и терор над мањинским политичким опредељењима, а свим другим, а онда дођете у позицију да главна узданица да ће бити боље буду Двери, Стаматовић, Љотићевци“, казао је Чанак, наводећи да су они гори од Вучића.

Лидер ЛСВ-а је додао и да не учествује у протестима јер је већ једном водио стотине протеста против Слободана Милошевића, уверен да ће после њега доћи бољи, па макар и Војислав Коштуница.

„Завршило се тиме да мој друг, Зоран Ђинђић, добије метак, а сви ми смо погурани у мишју рупу кад је Војсислав др Коштуница направио пакт са свим оним против чега смо се борили“, казао је Чанак.

Додао је, међутим, да стотине лигаша учествује на грађанским протестима.

„Када неко изађе на протест, изашао је јер има свој разлог. Протести су недефинисани, имају за основу незадовољство људи стањем у земљи. Лично мислим да власт у доброј мери сноси одговорност за ситуацији у земљи, али и власт пре те. Овај накарадни ‘Савез за велику србију’, та организација се буни против изборног закона који је донет пре 20 година (…) Низ ствари против којих се буне наслеђен је из времена кад сам их молио људе да то ураде“, навео је гост Дана уживо.

На питање подржава ли Александра Вучића, Чанак је рекао: „Да сам за Вучића, ја бих вам рекао. Шта је проблем у томе? Нисам га ја измислио. Ко је измислио СНС? Па, ДС! Помогли су им да се одвоје од радикала и дали им да задрже мандате. То је био пројекат ДС-а, у којој су били укључени сви ти људи који се данас буне.“

Рекао је и да је ЛСВ са СНС-ом у Новом Саду у „комуналној коалицији“ и да са градоначелником Милошем Вучевићем имају коректну сарадњу.

„То је питање комуналног односа на локалу, а када дођете на покрајински ниво ту смо најљућа опозиција, на републичком нивоу смо најљућа опозиција (…) Нисмо гласали ни за један буџет, ни за један законски предлог, осим оних за које сматрамо да су у општем интересу“, навео је Чанак и подсетио да је Србије отворила 16 поглавља у преговорима са ЕУ од кад је он председавајући Скупштинском одбору за европске интеграције.

„Када бих тужио Трифуновића признао бих му да је човек, а није“

Чанак је оценио и да су лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића они који желе да направе ултрадесничарске протесте од грађанских, напујдали да га вређа.

„Политички део (протеста) га је напујдао, због тога што је тај политички део који нема ниједан потребан орган да стане пред људе и каже ја имам овакву или онакву идеју да ме следите, искористио грађански протест да потура своје идеје, и одједном сметају војвођанске заставе, а не сметају они којима су исто Љотић и Тито“, казао је Чанак.

Казао је да је у просторије ПСГ-а ишао како би му Трифуновић поновио увреде у лице, јер је четири дана био уверен да није могуће да је изговорио то што је изговорио.

„Питам је л’ истина да је то рекао. Почео је да се фемка – ‘Говорио сам оно што сте ви говорили о Слободану Милошевићу’. Какве везе има Милошевић? То је било пре 20 година. И онда сам му рекао: ‘Ви сте увредили моју породицу. Имам четворо деце, петоро унучати, и то кошта’. То кошта управо тога да ме ви питате за то псето. Човек стоји иза својих речи, а пас лаје и заборавља. Немам намеру да га тужим. Пси се не туже, тиме бих му признао да је човек, а није“, казао је Чанак.

Подсетио је и да се „грађански део“ протеста оградио од Трифуновићевог говора, али да „политички део“ није.

„Он се престрашио самог себе, јер је схватио када говорите политичким речником да то није позориште, ту мачеви нису дрвени, и мртви не устају после аплауза да се поклоне. Ово је озбиљно, ми имамо озбиљне напетости у друштву, људи су озбиљно несрећни, а та прича ми ћемо урадити ово, оно, не требају нам избори… Па, шта хоћете? Да мењате власт без избора на улици, то се зове државни удар“, поручио је лидер ЛСВ-а.

Упитан хоће ли ЛСВ бојкотовати изборе, Чанак је рекао да тренутно никакви избори нису расписани, а да се одлука о изласку на изборе доноси у складу са тренутном ситуацијом. А, на питање каква је тренутна ситуација Чанак је рекао „лоша“, а хоће ли бити избора, кратко је казао: „Не верујем“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!