Прочитај ми чланак

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ: Повређени, увређени, прецртани (11 играча који нису у тиму)

0

Листа једанаест играча који нису у саставу

Окупљање фудбалске репрезентације Србије, а превасходно сами чин објаве списка, сада по обичају носи дозу мистерије и интриге.

Фото: fss.rs

Често у центру пажње нису имена са списка, већ они што нису део тима. А, разлога увек има на претек. Младен Крстајић је на данашњој конференцији за новинаре говорио о Владимиру Стојковићу који „није голман за клупу“, Луки Миливојевићу који „није спреман да игра за Србију“, Матији Настасићу јер „неће да игра за Србију док је Крстајић ту“, па чак и Марку Грујићу, због чијег изостанка се такође дигла прашина. Дакле, проблем српске фудбалске селекције дубљи је од прича велике конкуренције, подмлађивања или здравствених проблема (Немања Матић и Љубомир Фејса лакше повређени, али на списку).

Селектор и његови сарадници, самим тим и фудбалска Србија у овом тренутку на терену не могу да виде цео један репректабилан састав који из ових или оних разлога, оправдано или не, неће бити присутан за предстојећи контролни меч с Немачком (Волфзбург, 20. март) и почетак квалификација за ЕУРО 2020. Попут најбољих планетарних селекција и Србија може да се похвали да у резерви има солидну базу играча.

У систему 4-3-2-1 на голу је Владимир Стојковић. Упркос зрелим играчким годинама и даље је најбољи српски голман. Откако је спуштена завеса на неславно издање у Русији Стојковића није било у тиму, а у разговору за МОЗЗАРТ Спорт је открио да га селектор досад није позвао и питао да ли је голман за клупу или не. Стојковић спремно чека да помогне Србији и нада се да ће Крстајић испунити своје обећање из септембра, када је предочио да ће Партизанов чувар мреже бити ту за важне утакмице.

На десном боку је Бранислав Ивановић. Ражаловани капитен Србије се после Мундијала ниједног тренутка није званично опростио од дреса с националним грбом, али се може наслутити због чега досад није био позиван. Попут Стојковића, рекордер по броју наступа за Србију игра у завидној форми у опреми Зенита, скупио је сваки минут у руском првенству и повратио је самопоуздање. У великој анкети МОЗЗАРТ Спорта Ивановић је такође био део идеалних једанаест по гласовима читалаца и један од оних који је највише пута изабран.

У срцу одбране налазе се Матија Настасић и Никола Максимовић. Централног дефанзивца Шалкеа у дресу Србије нема пуних годину дана, још од пријатељске утакмице са Нигеријом у предграђу Лондона. Углавном због повреда, мада је Настасић касније открио да му здравствени проблеми нису ускратили место у авиону за Русију, после чега је поручио да неће играти за Орлове све док је Младен Крстајић на клупи… Ситуација са Николом Максимовићем је прилично јасна. Упркос томе што је за Наполи у Лиги Европе играо свих 90 минута, селектор је рекао да је српска делегација била на разговору с њим, када им је предочено да је за Максимовићево здравље најбоље да паузу искористи за терапије како би залечио повреду која га мучи. У конкуренцији за штоперске позиције могу да се нађу и Вујадин Савић, Вукашин Јовановић и Јагош Вуковић…

На левом боку је Душко Тошић. Одлични дефанзивац такође се није појављивао у круговима националне селекције још од краја Светског првенства. Није се повукао, али је после шампионата у Русији отворено говорио о неким стварима и једноставно од тада га нема на списку. Као алтернатива може да се стави Иван Обрадовић. Фудбалер Андерлехта је био на радару садашњег и претходног селектора, чак је био и у комбинацијама током пријатељских утакмица пред одлазак у Русију, али се са губитком клупског изменио и његов репрезентативни статус. У 2019. години се са променом на клупи Андерлехта Обрадовић вратио у први тим бриселског великана, мада га то није вратило на списак кандидата.

Трилинг на средини чине Лука Миливојевић, Марко Грујић и Немања Гудељ. Случај Луке Миливојевића изазвао је снажну реакцију у фудбалској Србији и капитен Кристал Палас добио је подршку највећег дела јавности. Остао је доследан својим размишљањима и уверењима, због чега и даље није спреман да се одазове позиву. Покушали су селектор Крстајић и људи из Фудбалској савеза Србије да изгладе ситуацију доласком у Лондон, али је Миливојевић схватио да ипак није време за повратак, што је потврђено и на данашњој конференцији. О Миливојевићевим квалитетима говоре његова издања у Кристал Паласу, где је лидер и неко чији пример прате сви у клубу из Лондона.

Недуго пошто је од тренера Херте Пала Дардајија заслужио озбиљне похвале, где је упоређен с легендарним Штефаном Ефенбергом, Марко Грујић је изостављен са листе кандидата за дрес Србије. Селектор Крстајић данас је говорио о вођењу Грујића у Русију и томе како је одбио позив младе репрезентације и самим тим изгубио право да буде у првом тиму, што је такође изазвало велику полемику у народу. Као трећи играч средине терена је Немања Гудељ. Српски глобтротер усталио се у првом тиму лисабонског Спортинга, где пружа сасвим пристојна издања, али се његов репрезентативни траг губи након пријатељске утакмице са Кином у октобру 2017. године. Многи верују због обавеза у Кини, где је провео годину и по дана, али га међу кандидатима нема ни сада, када је у Португалији. Немања Радоја би теоретски могао да буде сврстан на ову листу, али он је у Селти изгубио сваки статус због тога што не жели да продужи уговор са клубом, па тако није одиграо ниједан такмичарски меч ове сезоне и самим тим не може ни да се узме у разматрање.

На крилима је, објективно, конкуренција најслабија. На десном боку Миралем Сулејмани (може на обе стране) и(ли) Лазар Марковић, а на левом Данијел Алексић. Руку на срце, нико од њих тренутно не може да буде део тима. Миралем Сулејмани је пре повреде која ће га од терена одвојити до краја сезоне био прво име Јанг Бојса, један од најзаслужнијих за освајање шампионске круне и историјски улазак у Лигу шампиона, али га није било у репрезентативним плановима. Последњи репрезентативни меч одиграо је још пре три године, у пријатељском тријумфу над Естонијом код Радована Ћурчића. Лазар Марковић се изгубио како му је клупска каријера отишла у суноврат. Некадашњи бисер Партизана и велика нада српске националне селекције клупске задатке углавном је обављао по разним позајмицама, а због изгубљеног времена у Ливерпулу, те разних повреда, сада у Фуламу ради на враћању у фудбалски живот. Не треба заборавити да има 25 година и да има још времена за њега, али прво мора да пронађе средину која ће му пружити све оно што му је недостајало претходних година…

Данијел Алексић игра врло добро у Малатији и све чешће могу се видети његове мајсторије из слободних удараца. Технички добро поткован играч, чак је добио и гласове у нашој анкети, али тренутно није изводљиво да буде на левом боку када су ту много боља имена и играчи ближи А селекцији. Мада је превасходно играч који игра у средини и десно, у Малатији се сналазио и на левом боку, па је тако и заузео своје место на листи баш ту. Један је од „алл-роунд“ играча. Свакако неко на кога треба обратити пажњу.

На крају остаје позиција центарфора, а на њој је миљеник звездаша – Милан Павков. Корпулентни момак из Бегеча игра сезону из снова, после голова Ливерпулу навијачи су га сковали у звезде, а ефектним поготком у вечитом дербију и лепим голом против Младости у Лучанима натерао је многе да се запитају – да ли је време за репрезентативни позив? Било је наговештаја да ће се то десити у петак, али није. И селектор Младен Крстајић је ту дао врло добру и реалну оцену – прво да се устали у стартних једанаест Црвене звезде, онда тек може да се размишља о репрезентацији. Тренутно су Александар Митровић, Лука Јовић и Александар Пријовић, без обзира на његову одлуку да каријеру настави у Ал Итихаду, испред конкуренције. А на врху исте је несумњиво Милан Павков.

Како вам се чини састав и да ли овој листи недостаје још неко?

СРБИЈА – 11 који нису на списку

(4-3-2-1): Стојковић – Ивановић, Настасић, Максимовић, Тошић / Обрадовић – Миливојевић, Гудељ, Грујић – Алексић, Марковић / Сулејмани – Павков.

Крстајићев списак: Враћају се Стефан Митровић и Лазовић, ипак без Павкова

Селектор Србије позвао 27 фудбалера за мечеве с Немачком и Португалијом

Стефан Митровић из Стразбура и Дарко Лазовић из Ђенове враћају се у репрезентацију Србије за мечеве с Немачком (пријатељска, Волфзбург, 20. март) и Португалијом (квалификације за ЕУРО 2020, 25. март), први пут је на списку репрезентације Мирослав Богосавац (Чукарички) док на истом, упркос најавама, нема Милана Павкова из Црвене звезде.

Селектор Крстајић одлучио се да позове 27 фудбалера, а осим наведених, изненађење на списку је и изостанак Марка Грујића, који игра сјајно у Херти.

Голмани су Дмитровић, Рајковић и Васиљевић из сурдуличког Радника, на десном беку, као и у Лиги нација, Крстајић рачуна на Рукавину и Милетића, а на левом на капитена Коларова и, уместо повређеног Родића, Мирослава Богосавца из Чукаричком, који је на овај начин добио признање за добре партије у дресу клуба с Бановог брда.

Од штопера, ту су Миленковић (Фјорентина), Вељковић (Вердер), Спајић (Краснодар) и повратник Митровић, капитен Стразбура.

Што се задњих везних тиче, као што смо најавили, нема Луке Миливојевића, али је ту Немања Матић, који је због повреде био под упитником. Осим на једног од најбољих фудбалера Манчестер Јунајтеда, Крстајић рачуна на тандем из Лиге нација Немања Максимовић (Валенсија) – Саша Лукић (Торино), на Фејсу из Бенфике, као и на Звездиног Бранка Јовичића.

Од офанзивних везних, наравно, ту је Душан Тадић, херој Ајакса, Сергеј Милинковић Савић (Лацио), Костић и Гаћиновић из Ајнтрахта, Адем Љајић из Бешикташа, Андрија Живковић из Бенфике, Немања Радоњић из Марсеља, као и повратник у национални тим Дарко Лазовић, фудбалер Ђенове, који у последње време пружа одличне игре.

У самом шпицу, као и претходних неколико пута, ту су Митровић (Фулам), Јовић (Ајнтрахт) и Пријовић (Ал Итихад). Упркос најавама, нема Милана Павкова.

Ускоро очекујте изјаве селектора Крстајића на сајту моззартспорт.цом.

Фото: fss.rs

Ево и комплетног списка…

ГОЛМАНИ

Марко Дмитровић (Еибар)
Предраг Рајковић (Макаби)
Никола Васиљевић (Радник)

ДЕСНИ БЕКОВИ

Антонио Рукавина (Астана)
Немања Милетић (Партизан)

ЛЕВИ БЕКОВИ

Александар Коларов (Рома)
Мирослав Богосавац (Чукарички)

ШТОПЕРИ

Урош Спајић (Краснодар)
Никола Миленковић (Фјорентина)
Милош Вељковић (Вердер)
Стефан Митровић (Стразбур)

ЗАДЊИ ВЕЗНИ

Немања Матић (Манчестер Јунајтед)
Љубомир Фејса (Бенфика)
Немања Максимовић (Валенсија)
Саша Лукић (Торино)
Бранко Јовичић (Ц. звезда)

ОФАНЗИВНИ ВЕЗНИ

Сергеј Милинковић Савић (Лацио)
Душан Тадић (Ајакс)
Филип Костић (Ајнтрахт)
Адем Љајић (Бешикташ)
Андрија Живковић (Бенфика)
Дарко Лазовић (Ђенова)
Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт)
Немања Радоњић (Марсељ)

НАПАД

Александар Митровић (Фулам)
Александар Пријовић (Ал Итихад)
Лука Јовић (Ајнтрахт)

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!