Прочитај ми чланак

ХИТАН САСТАНАК ЗБОГ КОСОВА: Амерички амбасадор и државни врх Србије код Вучића!

0

Одржан Савет за националну безбедност због Платформе албанских сепаратиста из Пртиштине. За Србију је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, била знак да Албанци заправо неће компромис.

Седница Савета за националну безбедност, коју је сазвао председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалога којом су Срби стављени у најтежи положај још од 2011. године, одржана је јутрос у Председништву Србије.

После седнице Савета за националну безбедност, премијерка Ана Брнабић је поручила да ће одговор Београда на усвајање платформе за дијалог у Приштини бити одмерен и одговоран.
Више о томе погледајте овде:

 

Састанак са врхом СПЦ

Премијерка Србије, Ана Брнабић је најавила да ће са председником Србије Александром Вучићм и министром спољних послова Ивицом Дачићем разговарати са патријархом СПЦ Иринејом о ситуацији на КиМ.

– У недељу у пола осам видећемо се са патријхархом и Синодом СПЦ, да разговарамо о ситауцији на КиМ, јер је дијалог прекинут – рекла је Брнабић новинарима после седнице Савета за националну безбедност.

Ко је све био присутан

Састанку су присуствовали премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић,министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

Дигли Вулина са војне обуке

И министар одбране Александар Вулин, који се од недеље налази на војној обуци у пожаревачкој касарни, позван је јутрос хитно у Београд због седнице Савета за националну безбедност коју је синоћ сазвао председник Александар Вучић.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић, надомак Председништва, транспарентом позвао је српске власти на заустављање дијалога с „вођама ОВК“.

Парламент у Приштини је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су „границе Косова недодорљиве“, односно да то значи „очување Косова од 17. фебруара 2008.“, када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово.

За Београд је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, била знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања и то у границама које је сама одредила на територији Републике Србије.

Председник Вучић је недавно, на Минхенском форуму, рекао да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо – платформа против дијалога.

Шта стоји у приштинској платформи?

Косовски парламент је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су „границе Косова недодорљиве“, односно да то значи „очување Косова од 17. фебруара 2008.“, када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово.

Платформа која је усвојена у косовској скупштини о, како се наводи, коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Београда и Приштине предвиђа, између осталог, реципрочно признање унутар постојећих граница, као и повлачење Резолуције 12 44.

Предвиђа и оснивање специјалног суда за наводне злочине које су током последњих сукоба починили Срби и утврђивање надокнаде ратне штете.

У платформи која садржи увод и 11 принципа на основу којих ће деловати приштински тим за дијалог, наводи се и да је политички приоритет Косова да постигне споразум са Србијом, који би тзв. Косову омогућило чланство у Савету Европе, Европској унији и Уједињеним нацијама, преносе медији.

У закључцима платформе Србија се позива да, како се наводи, „искористи ову могућност и прихвати реалност на начин који показује искрену посвећеност конструктивном процесу“.

Платформом се од Србије тражи да прекине све активности које спречавају Косово да постане међународно признато као суверена и независна држава.

Очекује се поштовање суверенитета и територијалног интегритета тзв. Републике Косово.

Од Србије се, такође, очекује да се одрекне, како се наводи, свих врста мешања у питања унутрашњих или међународних односа тзв. Републике Косово.

Очекује се да Србија прекине све активности у вези са признавањем тзв. косовске независности од других држава и да га не омета на путу ка међународним организацијама.

Део платформе је став Приштине да о косовском уставу нема преговора, јер је тај документ део обавеза насталих из Ахтисаријевог плана и да сваки коначни споразум мора бити у складу са косовским уставом којим је зацртано да су „суверенитет и територијални интегритет Републике Косово неповредиви и неотуђиви“.

Политички циљеви тзв. Републике Косова, наводи се, у процесу дијалога за циљ имају решавање свих отворених питања са Републиком Србијом, укључујући, између осталог, побољшање статуса албанске заједнице која живи у Србији, реципрочно са правима српске заједнице која живи на Косову.

Скот код Вучића

Подсекретар у америчком Стејт департменту Дејвид Хејл данас се састао са председником Србије Александром Вучићем, те су разговарали о ситуацији на Косову.

„САД позивају на укидање тарифа, заустављање обостраних провокација и наставак дијалога. Подсекретар Хејл у разговору са председником Вучићем наглашава да САД цене партнерство са Србијом и желе да изграде још снажније односе“, наводи се у саопштењу амбасаде САД. 

Такође је из амбасаде САД наведено да је „време за трајни споразум између Београда и Приштине. 

Огласио се и амбасадор САД Кајл Скот који је саопштио да „будући просперитет Србије зависи од постизања напретка у односима са Приштином“.

Затим, поштовање међународних закона о људским правима и избеглицама за све стране, заједно са релевантним међународним стандардима демократске власти, одговорности и транспарентности.

Као и успостављање одговарајућих механизама за обрачун са криминалом, кршењима људских права, што укључује судбине несталих и репарације.

Наводи се и да не може да постоји додатни ниво у структури власти тзв. Републике Косово, осим локалне и централне власти.

Евентуални коначни споразум, према платформи, ступио би на снагу под условом да је, како се наводи, „Србија признала Косово као независну и суверену државу“, затим да се о споразуму изјасне грађани Косова, као и да он буде ратификован у парламентима Србије и тзв. Републике Косово.

Платформа предвиђа да споразум са Београдом буде постигнут уз посредовање ЕУ и уз подршку САД, који би и били гаранти његове примене.

Овом платформом предвиђено је и да природни ресурси Косова, а посебно језеро Газиводе и „Трепца“ на северу, представљају део „суверене територије Републике Косово“.

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!