Прочитај ми чланак

ДИРЕКТОР ЗАВОДА ЗА СПОРТ: Из буџета за СТЕНУ чак 1,2 милиона евра због Сташе Гејо

0

Државни врх је донео одлуку о прављењу вештачке спортске стене од 1,2 милиона евра јер европска шампионка у спортском пењању Сташа Гејо нема где да вежба. Стручни саветник на овом пројекту је Сташин отац Слободан, извођач радова је бугарска фирма, директор Завора за спорт Горан Бојовић је постављен на предлог министра спорта Вање Удовичића који му је кум, открива БИРН.

Били смо посрамљени када нам је речено да европска шампионка за спортско пењање нема објекат у Србији на коме може да тренира, те је државни врх донео одлуку о градњи вештачке стене након првенства на уручивању честитке Сташи Гејо“.

Овим речима Горан Бојовић, директор Завода за спорт у разговору за БИРН оправдава одлуку да се крене у изградњу вештачке стене за пењање на Кошутњаку.

Градња је отпочела крајем фебруара 2019. године.

И док јавност нема ништа против да се помогне овој и свим другим младим спортистима, проблем представља количина новца која се из државног буџета издваја за овај пројекат – 1,2 милиона евра, односно 140 милиона динара, о чему је БИРН писао.

На сајту фирме Walltopia из Бугарске која је добила посао, стоји да је цена квадратног метра стене 160 евра. У конкурсној документацији стоји да ће укупна површина две стене износити 1027 квадратних метара. То у укупном збиру даје износ нешто већи од 160.000 евра. На сајту бугарске фирме налази се и податак да превоз стена кошта 2000 евра по камиону, односно 3000 евра по контејнеру. Није јасно како се онда на крају долази до износа од 1.2 милиона евра, који у многоме превазилази стварну цену трошкова?!

Горан Бојовић, директор Завода за БИРН тврди да у свету постоје само три фирме које по међународним стандардима могу да направе стену за европско и светско такмичење.

„Једна је Walltopia, друга је француска фирма која је, пошто смо је ми звали да да цену, звала бугарску фирму да им да цене. Тада су Бугари рекли – чекај кога ви зезате? Хоћете ви да радите да вам ми дамо понуду или ћете да тражите по свету понуде’’.

Walltopia је у конзорцијуму са још две српске фирме победила на отвореном конкурсу као једини понуђач. За Бојовића је то било очекивано јер „нема нико осим Walltopia тако не би то могао да направи. Направила је стене за НАТО, Русе, Дубаи, Канаду, Америку“.

За Бојовића ни цена међутим није изненађење, јер је наводно бугарска стена десет пута скупља.

„Можете да проверите, ја нисам стварно проверавао – нама су Бугари рекли да њихова стена на којој се одиграва европско и светско такмичење кошта 12 милиона евра’’, каже Бојовић који је на чело Завода дошао на предлог министра спорта Вање Удовичића чији је, по писању медија, кум.

Завод је за стручно саветовање за пројектовање стене ангажовао Сташиног оца, алпинисту Слободана Геја, за ког Горан Бојовић каже да је једини човек који зна нешто о стени. Њега је предложио Савез за спортско пењање.

На инсистирање Геја, у Србију је позван Кристоф Билон, председник комисије за сертификовање стена који ће на крају изградње и лиценцирати стену за такмичења. Он је рекао где је најидеалније место да се стена изгради, шта и како да се исправи.

Слободан Гејо је у јуну 2018. године у емисији на нишкој ТВ Зона плус објашњавао Сташин развојни пут као спортисте – у старом „голфу“ су одлазили на првенства Аустрије и плаћали лиценце другим државама да би се такмичили на њиховом првенству.

„Она је са осам година била прави фајтер, спавала у шатору, спавала на Алпима, ишла на такмичења, наравно уз тату и маму. На крају смо доказали, са 14 година када је освојила титулу светског првака у све три категорије, да је она нешто изузетно, драгуљ који ми морамо да чувамо, негујемо…’’, каже Гејо.

У истој емисији говорећи о тешкоћама младих спортиста да се развију у успешне професионалце, јер у Србији не постоји адекватна инфраструктура и услови у којима могу да тренирају на највишем нивоу, Сташин отац је испричао да је Сташа победом на европском првенству иницирала одлуку о прављењу вештачке спортске стене у Београду.

„Била је примљена од стране председника владе и осталих. Град Београд и Србија добијају велику спорт клајмбинг стену на Кошутњаку. Управо радимо на идејном решењу и комплетној реализацији, где сам ја један од овлашћених стручњака који уређују са пројектантима и произвођачима стена како ће изгледати тај велелепни светски објекат’’.