Прочитај ми чланак

БЕОГРАД ДАЈЕ МИЛИОН ЕВРА за вештачке стене?!

0

Србија улаже 140 милиона динара у изградњу стене за пењање у београдском парку природе, а посао је добио једини конзорцијум који се пријавио на конкурс!

Београд би после музичке фонтане, новогодишње јелке и јарбола требало да добије још једну скупу атракцију, овог пута за љубитеље екстремних спортова – две вештачке стене за пењање на Кошутњаку. За њих је Републички завод за спорт и медицину спорта издвојио скоро 140 милиона динара, односно скоро милион и двеста хиљада евра.

Уговор за изградњу стене за пењање је закључен 26. новембра 2018. године у отвореном поступку јавне набавке.

На конкурс је пристигла само једна понуда и то конзорцијума три фирме са којим је Завод и склопио уговор.

Реч је о две српске фирме – Еуродомус и ПЗ Оператива – и бугарској компанији Wаллтопиа, која у Софији поседује центар за спортско пењање.

130 пута скупље од најскупљег

Да су овакву или сличну вештачку стену покушали да купе онлине преко Алибабе, могли су знатно да уштеде, јер тамо најскупља вештачка стена кошта 200 долара по квадратном метру, односно 10.000 долара уколико се купује у пакету.

За износ који се улаже за градњу вештачких стена за пењање у парку Кошутњак тако се могло купити готово 130 најскупљих вештачких стена преко Алибабе.

Изградња вештачке спортске стене започета је крајем фебруара 2019. године у београдском парку природе који се налази под заштитом државе.

На друштвеним мрежама током претходних дана постављане су фотографије градилишта на којима се виде посечена стабла, камиони, багери, једна избетонирана деоница и ископана рупа у ограђеном простору тик уз атлетску стазу у парку Кошутњак.

Иако су радови већ увелико трајали градилиште није било обележено, што је супротно Правилнику о изгледу, садржини и месту постављања градилишне табле.

Према речима радника које смо затекли на градилишту у понедељак 4. марта 2019. године, неко је преко ноћи срушио читаву ограду и дрвене обележиваче терена које су архитекте поставиле, па су они морали да сређују градилиште.

На избетонираном делу градилишта остале су поруке исписане спрејем „Пољана, не бетон’’, „Смрт капитализму’’ и „Природа народу’’.

Још крајем октобра 2018. године медији су пренели саопштење Завода за спорт да је на Кошутњаку почела изградња две вештачке стене за пењање, чији је завршетак планиран за пролеће 2019. године.

Испоставило се да то није тачно, јер је уговор за набавку стена закључен тек крајем новембра 2018, а изградња је започела крајем фебруара 2019. године. Рок за завршетак изградње је август 2019. године.

У истом саопштењу се наводи да је Влада Србије издвојила средства како би се у нашој земљи изградили капацитети за квалитетно бављење спортским пењањем, с обзиром на то да ће дисциплина спортско пењање званично, по први пут, бити уврштена у такмичарски програм Олимпијских игара у Токију 2020.

„Шума Кошутњак“ под заштитом државе

Београд је у априлу 2014. године прогласио природно добро „Шуму Кошутњак“ заштићеним подручјем као споменик културе, због значајних просторних функција и биоеколошких вредности комплекса под шумском вегетацијом и ради очувања станишта разноврсне фауне сисара, птица, инсеката, гмизаваца и водоземаца, као и објеката геолошког наслеђа који имају карактер природних реткости и велики значај за проучавање геолошке историје Београда.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!