Прочитај ми чланак

КОЈЕ ПРЕПРЕКЕ ИМА ДОБРОВОЉАЦ ВУЛИН да би остварио свој војнички сан?

0

У мају и новембру војничке дане проћи ће 600 мушкарца старијих од 30 година који нису служили војни рок или су га служили цивилно. Министар војни Александар Вулин први се добровољно пријавио за обучавање, иако је раније тврдио да није способан за војску, што га аутоматски ослобађа и обуке обавезног резервног састава.

Такав програм, како је најављено, требало би да траје 15 дана.

Копнена војска, ратно ваздухопловство, речна морнарица – кроз један од тих родова прошли су они који су служили војни рок. Такву прилику, министар Александар Вулин је пропустио. Војничке дане је избегао, како је тврдио, због здравствених разлога.

„То је било моје прво велико разочарање, када су ме на комисији прогласили неспособним за служење војног рока. Тад сам имао диоптрију нешто преко седам… Ја нисам служио војску, бескрајно вам завидим на томе што служите“, рекао је Вулин војницима 10. јула 2017.

Прилику да осети делић војничког живота, Вулин је искористио и пре него што му је ресор постала одбрана. Док је био на челу Министратва за рад, 2016. је са припадницима војске скочио падобраном из авиона.

Сада први улази у обуку резервног састава, кроз коју би, каже, у 2019. требало да прође 600 људи који нису служили војску или су је служили у цивилу.

„Када прођем одговарајуће медицинске прегледе, ја ћу бити један од резервиста који ће пролазити петнестодневну обуку у којој ћемо се обучавати за све оно што сви ми који нисмо служили војску сада имамо прилику да то и урадимо… Ако ја могу да идем, зашто не може неко други“, изјавио је Вулин.

Други и могу, али не и министар Вулин, јер не испуњава услове за војног обвезника, поручује Новица Антић, председник Војног синдиката.

„Он је и сам изјавио да због велике диоптрије није могао да служи восјку, очигледно је да је сада министар одбране прогледао и да може да служи војску. Министар Вулин очигледно од Министарства одбране прави ријалити програм, он не подлаже никаквој војној радној материјалној обавези, с обзиром да није војни обвезник, јер сви знамо није служио восјку и није уписан у резервни састав. Поред тога, прописи наши не предвиђају ни у једном случају да министар одбране учествује ни на каквим војним вежбама, нити да иде на било какав вид обуке“, истиче Антић.

Војни аналитичар Александар Радић каже да је добро што је држава увела војну обуку, јер су војсци потребни млади људи. Међутим, у том програму је Вулин вишак.

„Суштина је да се позивају људи старости од 30 до 35 година који су способни за војну службу. Ако се појави министар одбране који ове године пуни 47, он је већ ван тих оквира… Једну идеју, која је сама по себи коректна и која је требало да се јавно одбрани, мислим да је министар одбране Александар Вулин компромитовао, обесмислио је, јер одједном је он стављен на прво место, одједном се показало да систем одбране не постоји, него само један човек и да је битан само он, да је битно само његово сликање“, оцењује Радић.

Служење обавезног војног рока у Србији је укинуто 2011. године, што је истовремено значило да у војску могу добровољци. Међутим, обука резервног састава која би требало да почне од маја је обавезна. За неодазивање, према најави министра Вулина следи казна од 50.000 динара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!