• Почетна
  • ДРУШТВО
  • СТИЖУ ПОЗИВИ ЗА ВОЈНУ ВЕЖБУ: Ево шта се дешава ако се не одазовете…
Прочитај ми чланак

СТИЖУ ПОЗИВИ ЗА ВОЈНУ ВЕЖБУ: Ево шта се дешава ако се не одазовете…

0

Министарство наводи да су у овој години планирана за војне вежбе два термина, у мају и новембру, а обучавање се састоји из основне обуке у трајању од 15 дана, колико ће потрајати и специјалистичка обука.

Министарство одбране Србије

Шта све ово значи за људе који буду добили позиве, да ли ће морати да одсуствују са посла и да ли ће им то бити оправдавано, да ли ће моћи да избегну обуку, и шта ће бити ако се не одазову? Осво су само неке од недоумица са којима се потенцијални резервисти суочавају.

ПЛАТА И ТОКОМ ВЕЖБЕ

Сви они који су у радном односу, а позвани су на вежбу, добијаће уобичајену плату. То значи да ће запослени за време трајања обуке примати плату у висини своје просечне зараде у претходних 12 месеци. Заправо, послодавац је у обавези да исплати уобичајену плату, што ће му Војска Србије рефундирати.

Министарство наводи да су у овој години планирана за војне вежбе два термина, у мају и новембру Фото: мод.гов.рс

Такође, запосленим особама биће плаћени и сви пратећи трошкови: путни, здравствено осигурање, смештај и храна. Такође, њима припада и накнада у висини основице од које плаћа допринос за обавезно социјално осигурање.

Они који су позвани на вежбу, а самостално обављају делатност, исплата накнаде врши се у висини основице од које плаћају допринос за обавезно социјално осигурање.

Са друге стране, они који нису осигурани по основу запослења или обављања самосталне делатности, затим пољопривредници, као и они који примају пензију или новчану накнаду због привремене незапослености за време вршења службе у резервном саставу, припада новчана накнада у висини нето плате по чину и дужности професионалног војника чина разводника (Пропис о платама и другим новчаним примањима професионалних припадника Војске Србије).

Иначе, све особе у резервном саставу имају и право на накнаду трошкова за превоз јавним саобраћајем, од места пребивалишта до места јављања за обављање војне обавезе.

Сви они који су у радном односу, а позвани су на вежбу, добијаће уобичајену плату Фото: Телеграф

Позив будућим резервистима доставља се 30 дана пре датума јављања на заказане вежбе, а уколико неки од њих није у могућности да се одазове, има рок од осам дана да достави „оправдање“.

КАКО ОДЛОЖИТИ ИЛИ ПРЕКИНУТИ ВЕЖБУ?

Разлози за одлагање или прекид вежбе могу да буду разни, попут непредвиђених ситуација или болести. Међутим, ту су и други разлози, од тога да је још једна особа из његовог домаћинства позвана или се већ налази на служењу војног рока, уколико полаже испите и ако би одласком на вежбу био спречен да заврши школску годину, ако се налази на припремама за европско и светско спортско такмичење и олимпијске игре…

Такође, разлог за одлагање је и учешће у међународним научним, истраживачким и уметничким манифестацијама, или позвана особа треба да обавља послове који су од изузетног значаја за Србију.

Одлагање је могуће и услед смрти или тешке болести члана домаћинства, ако у месту у коме позвана особа живи влада заразна болест, уколико одлагање тражи државни орган, привредно друштво, правно лице или предузетник.

Позив будућим резервистима доставља се 30 дана пре датума јављања на заказане вежбе, а уколико неки од њих није у могућности да се одазове, има рок од осам дана да достави „оправдање“ Фото: мод.гов.рс

У случају да је реч о пољопривредницима и привредницима, могуће је одлагање уколико у домаћинству нема других чланова способних за привређивање.

БЕЗ ОПРАВДАЊА ОЧЕКУЈТЕ КАЗНЕ

Одазивање на позив на обуку је обавезно. Уколико се ипак неко оглуши о позив, а изостанак не оправда, може да очекује и принудно привођење, али и казну која је утврђена законом. Она може да буде и новчана и затворска, тачније од 10.000 до 50.000 динара, или 60 дана затвора.

Војна обавеза, начелно, важи за особе до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавању резервног састава уведена је након што је 2011. године служење војног рока постало добровољно, а не обавезно.

УПРАВА ЗА ОБАВЕЗЕ ОДБРАНЕ У МИНИСТРАСТВУ ОДБРАНЕ

Пуковник Миша Крговић из Управе за обавезе одбране у Министартсва одбране рекао је за ТВ Прва да ће она лица која су служила цивилно војни рок, такође, морати да прођу овај вид обуке.

Одазивање на позив на обуку је обавезно. Уколико се ипак неко оглуши о позив, а изостанак не оправда, може да очекује и принудно привођење.

– Лица која су служила цивилну службу имају своје место и улогу у систему цивилне заштите и управо Закон на смањењу ризика од катастрофа и деловање у ванредним ситуацијама који је донет из надлежности МУП-а у децембру прошле године предвиђа организацију цивилне заштите у специјализованим јединицама цивилне заштите, јединицама цивилне заштите опште намене које ће бити формиране при локалним самоуправама, тако да ће сваки грађанин имати своје место у систему одбране – изјавио је Крговић.

Војна обука започета је прошле године у октобру када је упућена прва група на прву фазу обучавања, тј. на основну обуку која је трајала 15 радних дана. Они ће ове године проћи и другу фазу, тзв. специјалистичку обуку која ће, такође, трајати 15 радних дана.

Након тога, као обучена лица која су прошла обуку добиће специјалност и моћи ће да се распореде у резервни састав јединица Војске Србије.