Прочитај ми чланак

ТРИФУНОВИЋ: Гомила људи из некадашње ДС око Вучића; Србијом и даље влада Милошевић

0

Демократија у Србији је суштински суспендована, оценио је вечерас у Београду глумац Бранислав Трифуновић на трибини „Није филозофски ћутати“, док социолог Весна Пешић сматра да је основна карактеристика домаћег популизма „изразито непријатељски“ однос према неистомишљеницима.

Трифуновић је у дебати „Демократија против популизма“ указао да му се чини као да у политичком животу Србије већ тридесет година фигурирају исти људи и да сви желе да буду лидери.

Према Трифуновићу, није ни чудо што је „гомила људи“ из некадашње Демократске странке око Александра Вучића, јер су стално на делу „буразерска економија“ по систему „дођем ти“. Трифуновић је рекао и да му се чини да у Србији треба почети из „почетка“ и да изгледа као да земљом и даље влада покојни Слободан Милошевић.

Пешић је оценила и да се поставља питање зашто у Србији не успевају покушаји да се изгради правна држава у којој не би било могуће да онај ко је на власти крши права и слободе било појединаца или мањина. „Устав се крши на драматичне начине, а власт влада неограничено“, сматра Пешић, која је указала и на таблоиде за које истиче да нападају свакога ко се одлучи да се политички супростави власти.

Као пример је навела писање о глумцу Николи Коју и објављивање адресе становања. На трибини је учествовао и професор Драгољуб Мићуновић који је оценио да је људе много лакше „заглупљивати него просвећивати“ и да се у у Србији злопутребљава појам „народа“. Мићуновић је закључио и да је на делу лишавање демократије њених основних алата, а то су парламент и независно судство.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!