Прочитај ми чланак

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ПОТВРДИЛО: У мају и новембру позиви на основну војну обуку

0

Министарство одбране саопштило је да ће у мају и новембру бити позвано на основну обуку неколико стотина војних обвезника.

Биће позвани они који су преведени у резервни састав, старији од 30 година, који нису одслужили војни рок.

Реагујући на медијске наводе о позивима за обуку резервног састава, Министарство одбране је подсетило да је чланом 79а Закона о војној, радној и материјалној обавези предвиђено обучавање грађана за потребе одбране земље као и да су дефинисане категорије грађана на које се та обука односи, као и категорије за које је Министарство одбране носилац обучавања.

„Конкретно обучавање грађана се односи на лица – војне обвезнике преведене у резервни састав, старије од 30 година, који нису одслужили војни рок. Обука се реализује у циљу стварања још једног извора попуне јединица ВС лицима из резервног састава млађих годишта и одговарајуће специјалности, поред лица из резервног састава која су одслужила војни рок са оружјем и који су већ обучени припадници резервног састава“, пише у саопштењу.

Наводећи да је у октобру 2018. године први пут организована основна обука лица из резервног састава старијих од 30 година која нису одслужила војни рок, министарство је саопштило да је у овој години планирано њихово упућивање на специјалистичку обуку у центре Војске Србије.

„Обучавање лица састоји се из основне обуке која има две фазе. Прва фаза обуке траје 15 радних дана и друга фаза, специјалистичка обука, траје такође 15 радних дана. Целокупан процес обуке реализује се из два дела, током две календарске године (по 15 радних дана у календарској години). Након завршетка процеса обучавања лица ће бити распоређена у резервни састав ВС“, пише у саопштењу.

Подсећа се да у складу са чланом 49. Закона о војној, радној и материјалној обавези, служба у резервном саставу траје до краја године у којој лице навршава 60 година живота и додаје да је циљ спровођења обуке „обучавање млађих категорија лица, од 30-35 година живота“.

„Лица из резервног састава која су у радном односу, а позвана су на обуку, законом о раду заштићена су у смислу задржавања свих права из радног односа. Њима за време вршења те обавезе Министарство одбране исплаћује накнаду зараде у висини њихове просечне зараде у претходних 12 месеци пре позивања, док лицу у резервном саставу које самостално обављају делатност, исплата накнаде врши се у висини основице од које плаћају допринос за обавезно социјално осигурање“, стоји у саопштењу.

Додаје се да је одазивање на позив за обуку обавезно, а да су за неодазивање предвиђене законом прописане казне.