Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ОПОЗИЦИЈЕ У ТИРАНИ Запаљене гуме, тражен прекид седнице Парламента

0

Присталице опозиције у Албанији поново су се вечерас окупиле у Тирани, где су испред зграде парламента бацале бакље и запалиле аутомобиске гуме како би спречиле посланике владиних странака да уђу у зграду.

фото Ап

Полиција је успела да потисне учеснике протеста, преноси албанска агенција АТА. Уз демонстранте на тргу испред зграде парламента, налазе се и посланици опозиције, који траже прекид пленарне седнице.

Како објашњава АП, парламент је требало да заседа у четвртак, али је седница померена за данас како би се избегле раније најављене.

Присталице опозиције су онда промениле план и протесте организовале данас.

Опозиција предвођена Демократском партијом тврди да је левичарска влада премијера Едија Раме корумпирана и повезана са организованим криминалом. Опозициони посланици траже од владе да уступи место прелазној влади и распише ванредне изборе. Владајући социјалисти имају 74 посланика у парламенту од 140 места.

Албанска опозиција од 21. фебруара не учествује у раду парламента, након што је лидер највеће опозицине странке Демократске партије Љуљзим Баша доставио потписане изјаве посланика којима се одричу својих мандата.

Протести у Албанији су одржани и раније током недеље када су демонстранти покушали да упадну у канцеларију председника владе Албаније и када је дошло до сукоба с полицијом у којима је повређено више десетина учесника, новинара и полицајаца.