Прочитај ми чланак

БОРИСЛАВ СТЕФАНОВИЋ: Све више политичара ће говорити на протестима

0

Борислав Стефановић, један од лидера Савеза за Србију, за Данас каже да је потпуно нормално и очекивано да људи из опозиције говоре по Србији и да ће тога бити све више.

– Не постоји лажна подела на политичаре и грађане. То је класична режимска подметачина. Увек смо присутни на протестима а ја сам на трећем у Београду и говорио – каже Стефановић. На питање о поруци грађана да им није место на камиону, он одговара да то нигде није чуо.

Фото: savez-za-srbiju.rs

– Не постоји начин да се промени ова власт и систем без опозиције. Драго ми је да наше колеге из опозиције, као Сергеј и људи из Локалног фронта, као и из СЗС, већ говоре по Србији – наводи Стефановић.

Драгана Ракић, потпредседница ДС, за Данас каже да не постоји први, други, трећи план протеста, исто као што су неприхватљиве поделе на грађане првог, другог и трећег реда.

– Уколико би на тај начин оцењивали учешће и посматрали присуство политичара на протестима, аутоматски би прихватили модел који натура Вучић, а који генерише сталне поделе. Заједнички интереси су нас окупили и окупљају од првог до последњег, у суботу одржаног протеста. Ми смо били део сваке колоне, не као предводници, али нисмо се ни заклањали. Природно је и логично да у тренутку када је формализовано и наше прихватање захтева које су грађани формулисали и артикулисали кроз протесте, ми, као људи који се баве политиком у оквиру политичких странака то пренесемо са говорнице. Једноставно, на тај начин се избегава и свако посредовање, а постиже двосмерност у комуникацији којој тежимо и која је садржинско одређење и самог Споразума са народом – наводи Ракић, која је говорила на последњем протесту у Београду.

Глумац Бранислав Лечић, који је председник Одбора за културу и члан Главног одбора ДС, каже за Данас да су протести „Један од пет милиона“ и грађански и опозициони и политички.

– Напад на политичара Борка Стефановића, који се десио у Крушевцу, био је непосредан повод за излазак на улице. Од самог почетка ових грађанских протеста учествују сви лидери опозиције, и не само они већ и чланови различитих партија. Владајући режим покушава да прибегне замци када каже да „то нису грађански протести, већ протести опозиције“. Него шта су него и протести опозиције! Опозиција је свако ко се не слаже са политиком владајућег режима. Политика није нешто што је изван живота. Сви ми имамо политички став који је врло јасан: противимо се овом режиму, који спречава исказивање било каквог критичког става и онемогућава сваки вид дебате у медијском простору. Ако већ у медијима не можемо да чујемо полемике о нашој садашњости и будућности, тражимо одговоре на улици. Дакле, од почетка је то политички гест, протести су и грађански и политички. Сви смо ми опозиција који учествујемо у протестима, истиче Лечић, који је говорио на протестима у Крушевцу, Зајечару и Ковину, а ове седмице ће бити говорник на скупу у Књажевцу.

Татјана Мацура из Странке модерне Србије за наш лист каже да је до сада говорила једном и да је позвана као оснивачица Иницијативе „Маме су закон“.

– Мислим да организатори протеста зову све за које мисле да својим обраћањима могу да мотивишу људе да се боре и не одустају, били они политичари или не. Не треба на тај начин делити протест. Сви треба да се осећају добродошлим. Потребно је да сви заједно радимо на остварењу заједничког циља, а то је промена система у целини – закључује Мацура.

Живковић: Политичарима је посао да говоре на протестима

Зоран Живковић, лидер Народне странке, који није говорио на протестима, ипак сматра да је политичарима посао да на њима говоре, јер су све промене, како каже, у историји биле политичке.

– Политика не постоји због политичара него због грађана. Политичари су специјалисти или занатлије који су позвани да својом активношћу направе нормалне услове за живот грађана. Сви који се баве политиком су политичари, а на протестима има места за све који у њима желе да учествују – каже Живковић.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!