Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНИ „БЛИЦ”: Кампања у јеку, политичари се нуде, а избори ни на видику

0

Да ли ће у Србији бити ванредних избора, и када, нико са сигурношћу не може да тврди. Да питате већину играча на политичкој сцени то питање сигурно не бисте добили одговор, али они сами, с друге стране, не губе време.

Све што се дешава у политичком рингу мирише на увод у изборну трку, мада је јасно да избори зависе од много фактора, који нису само унутрашње природе, па је питање потенцијално превременог гласања још неизвесно.

Обичан грађанин, међутим, тешко може да се отргне утиску да му се политичке опције просто нуде, “продају” и желе њихов глас. Како тумачити дешавања на терену, бројне кампањске активности, велике изјаве о Косову, опозиционо груписање или, пак, додворавање друго дела опозиције власти?

Наједноставнији одговор био би – превентива. Политички актери којима је на столу макар и минимална шанса да до избора дође, добро знају и, заправо, желе да буду спремни и у предности, па су се зато свом снагом дали у политички маркетинг и анимирање бирача.

Свако на свој начин и са сопственим адутима хвата залет за нешто што ће можда, а можда и неће да се деси.

“Будућност Србије”

Председник Србије Александар Вучић је већ неко време у кампањи симболичног назива “Будућност Србије”, коју ни он ни било ко из владајуће већине не назива предизборном.

Према најавама, требало би да у оквиру кампање која се назива “Будућност Србије” посетити више од 100 општина и градова у 29 округа. Он сам каже да је све то његов посао, да му је циљ да саслуша народ и да ради за нијхову “бољу будућност”, а у свему има и подршку премијерке Ане Брнабић, као и појединих чланови владе, локалних функционера, директора јавних предузећа…

Осим кампање, у чију сврху је отворен и инстаграм налог са идентичним именом, Вучић обавља и друге, свакодневне послове, попут обиласка нових фабрика и реконструкција болница.

Сам Вучић претрпео је критике дела опозиционе јасности да води такзовану “функционерску кампању”, а постављена су и питања у чију корист је организована и ко је плаћа… Те тврдње је он одбацио и објаснио шта је циљ кампање “Будућност Србије”:

– Моја жеља је била, а разговарао сам и са премијерком Аном Брнабић, да обиђемо, то покрећем као председник, свих 29 округа у Србији – 25 у централној Србији, Војводину и Београд, и четири на Косову и Метохији. Хоћу да разговарам са свим људима шта смо урадили, да покажемо резултате и поднесемо извештај, али и да кажемо шта ћемо да радимо у будућности – додао је председник Србије.

Агенцији за борбу против корупције саопштила је да Вучић није прекршио закон у активностима у оквиру кампање „Будућност Србије“.

„Како се у конкретној ситуацији ради о вршењу уставних овлашћења председника Републике, а не о активностима везаним за промоцију политичких странака коришћењем јавних ресурса, Агенција је става да у кампањи ‘Будућност Србије’ није прекршен Закон о Агенцији“.

“Разграничење”

Ни СПС, активни партнер напредњака у свим властима од 2012. године, не жели да пропусти први залет у потенцијалну изборну кампању. Кључ и главни адут њиховог превентивног предизборног деловања је сам лидер странке, Ивица Дачић и прича о разграничењу, Косову, повлачењу признања…

Тако је Дачић јуче мало искочио из типичне реторике и отворено рекао оно о чему се дуго већ прича, мада завијено – да је разграничење са Алабанцима званичан предлог Београда у преговорима са Приштином.

– Да на такав начин решимо наш проблем, то је наша званична понуда – рекао је Дачић.

Управо ово су поједини политички аналитичари протумачили да се Дачић оваквим иступањем о разграничењу Срба и Албанаца “кандидује за изборе”.

Други део приче је повлачење признања Косова, пројекат иза кога у јавности стоји управо Дачић који тежи да успех на том пољу додатно капитализује, па отуда изложба “Србија се чува дипломатијом” коју су организовали недавно.

Фото: Н.С.

СПС, а не Министарство спољних послова, је пре неколико дана организовао ту изложбу, а тема су биле државе које су повукле признање Косова. Том приликом су испред Општине Звездара, где је изложба и одржана, истакли заставе Србије и земаља које су повукле признање.

“1 од 5 милиона”

Јасно је, с друге стране, да ни опозиција не мирује. Неретко се може чути мишљење да би расписивање избора могао да буде одговор на грађанске протесте који се више од два месеца одржавају у главном граду, али и у више од 50 градова и општина у Србији.

Иако бар не јавно, опозиционе странаке, у првом реду оне окупљене око Савеза за Србију, не учествују у организацији протеста, оне их користе као једну врсту показивања моћи, колико би моглао да има гласача, и поручује да нису занемарљива снага на политичкој сцени.

Мада се јавно многи од њих залажу за бојкот у случају да власт не обезбеди фер и демократске изборе, на то питање још није стављена тачка. Уколико се определе за излазак на биралишта, учешћем у протестима они су себи обезбедили видљивост, формирали су захтеве и неку врсту предизборног програма, али и кренули у процес анимирања бирача.

Међутим, с друге стране је и велики број је замерки опозиције, које се тичу идеолошког несклада, сукобљених ставова са левице и деснице, непостојања личности која води и која би стала на чело, недовољно јасни ставови по важним питањима, вулгарни испади поједних политичких представника, али и њихов потенцијал да аминирају нове бираче…

“Опозиција против опозиције”

Без адута није ни такозвана “фејк” опозиција попут СРС или ЛДП. Радикали уредно учествују у раду скупштине, ту и тамо искритикују понеки потез владајуће већине, али су далеко агресивнији када су у питању напади на други део опозиције. Ту у Шешељевом примитивном стилу, вређају без премца и задрше, нападају, критикују, а у ствари тиме раде и у своју корист (у очима њихових бирача), али и у корист владајуће већине.

Фото: А.С.

И ЛДП се одлучио за сличну тактику, па свако мало “поткачи” опозицију, а пре свих Савез за Србију, говорећи више против њих, неко против било кога другог, укључујући и странке на власти. Ни ЛСВ не учествује у бојкоту скупштинског рада, због чега је на мети појединих опозиционара, а лидер странке Ненад Чанак јавно се изјаснио против учешћа у протестима иза којих стоји опозициони савез.

Могло би се закључити да је њихов адут и линија деловања усмерена пре свега према власти, јер, чини се, управо у сарадњи са њима виде простор за капитализацију на изборима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!