Прочитај ми чланак

НЕКАДАШЊИ НЕМАЧКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР: Запад наставља рат против Србије

0

Доајен немачке спољне политике Вили Вимер у разговору за "Новости": Понуда Србији да уђе у ЕУ ако призна лажну државу - наставак рата против ваше земље

Од агресивног рата против СРЈ у пролеће 1999. године НАТО, предвођен САД, није престао са сукобима. Ратна коалиција у Вашингтону води константну борбу против америчког председника Доналда Трампа јер им је жеља да се настави са ратовима, а главна мета је Европа. Овако, на питање „Новости“, ко данас пали ратне ватре у Европи, одговара Вили Вимер, доајен немачке, али и европске политике, бивши посланик Бундестага, некадашњи државни секретар Немачке, бивши потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС.

Вимер, који је недавно од Немачког мировног удружења из Бауцена добио годишњу Награду за мир која му је уручена у просторијама (лужичког) Српско-немачког позоришта, упозорио је да постоји реална опасност да се нови рат води у Европи и „да ћемо, ако дође до сукоба са Русијом, сви бити жртве“.

* У 2018. сте написали књигу „Повратак коцкара“. Ко су светски коцкари данас?

– Говорим о својој земљи, у којој живим. Немачки народ жели мир, мир са Русијом и руским народом. Немачки народ се, нажалост, не чује од наше властите владе. Ово поставља једно питање: ко контролише Немачку и немачки потенцијал?

* Први сте јасно још 2000. рекли да је Косово потреба Америке да доминира Балканом.

– Косово као држава је било планирано од краја осамдесетих и његова једина сврха је да буде амерички носач авиона на земљи!

УТИЦАЈ МОСКВЕ И ПЕКИНГА

Западни медији непрестано говоре о руском и кинеском утицају у Европи? – Свет је тржиште, а западни медији су у рату за монопол, који више не постоји. Постоји огроман притисак на људе на Западу, који имају своје мишљење и сами расуђују не користећи притом прес-службу НАТО. Њима није дозвољено да се појављују у главним медијима. Руски медији у западној Европи још имају старе новинарске стандарде у представљању догађаја.

* Све више се говори да би Србији чланство у ЕУ било понуђено ако пристане на независну државу Косово?

– Овај захтев је чудан. Њиме се наставља рат против Србије који је морао бити заустављен пре инвазије НАТО на вашу земљу.

* Шта је Србији чинити?

– Рат против Југославије 1999. је био илегалан. За решење конфликта се мора инсистирати на изворној Резолуцији СБ УН 1244, онако како је написана 1999.

* На Минхенској безбедносној конференцији видели смо огромне пукотине у ставовима Америке и Европе, посебно Немачке.

– Изгледало је као да постоје две владе у Вашингтону, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел европска шефица антитрамповске екипе. То објашњава многе ствари.

* У којој мери Немачка и Европа могу да воде политику независну од Вашингтона?

– Погледајте на мапи, разумите резултате Версаја и улогу коју Немачка мора да одигра у америчкој политици према Русији. Ту је одговор.

* Где Србија да тражи своје место у новој слагалици светске политике?

– Учествовао сам у многим разговорима ОЕБС (некадашњег ОСЦЕ) о Југославији где сам причао и са бившим председником Милошевићем. Он је био апсолутно реалан о ситуацији на Балкану и глобалној политици. Реализам у Београду ће помоћи и задржати националне интересе у добром курсу. Не треба заборавити ситуацију на Блиском истоку и њене резултате по Балкан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!