Прочитај ми чланак

ДАНАС: Како би формирање Ђиласове партије утицало на политичку сцену?

0

Странка на чијем оснивању ради један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, неће довести до великих промена на опозиционој политичкој сцени, али ће постојеће странке свакако остати без једног дела својих бирача у зависности од идеје коју ће имати његова организација, кажу саговорници Данаса.

Према њиховим речима, формирање Ђиласове партије је логичан след догађаја у циљу заузимања позиција за даље кораке у политици.

Ђилас већ неколико месеци говори о томе да ће основати своју странку, леве, односно социјалдемократске оријентације. Најпре је њено оснивање најављивао за овај месец, а сада каже да ће се то догодити у марту. Како је објаснио, почетак грађанских протеста и учешће у њима мало су му скренули пажњу са посла оснивања странке.

С обзиром на то да је опозиција већ годинама нејединствена и да се последњих година странке само деле и функционери прелазе из једне у другу, поставља се питање до каквих ће помена довести формирање још једне опозиционе странке у којој ће, може се претпоставити, бити добар део оних који су некада били у ДС укључујући и Ђиласа.

Докторанд ФПН Бобан Стојановић за Данас каже да Ђиласова партија тренутно неће много пореметити ситуацију на опозиционој сцени.

– Потпуно је очекивано да Ђилас направи странку, јер је некако окупио СЗС као појединац и нормално је да дугорочно размишља о формирању странке и политичком животу након Савеза. Мислим да тренутно неће претерано утицати на опозициону сцену, јер би његова странка постала део СЗС и на тај начин би само почела рад у оквиру овог савеза – каже Стојановић.

Упитан да ли ће опозиција тиме додатно бити распарчана или ће то допринети уједињењу, он одговара да та странка не може да распарча, а ни додатно да уједини опозицију с обзиром на околности и да ће, док је СЗС ту, остати у тим оквирима.

– Што се тиче тренутних односа у Савезу, не верујем ни да ту може доћи до неке промене односа, само ће иза Ђиласа стајати и његова партија, што је негде и очекивано. Дугорочно, за Драгана Ђиласа је добро да направи странку и да што пре крене да гради организацију кроз локалне одборе, окупљање чланова и активиста – сматра Стојановић.

И Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења Фактор плус, не мисли да ће оснивањем Ђиласове странке доћи до тектонских поремећаја на опозиционој сцени и у Савезу.

Како додаје, Ђилас је битан фактор Савеза и то ће остати. Према његовим речима, поново се показује да се као појединац тешко успева без страначке организације и инфраструктуре, те да ће ово бити један од корака у заузимању позиција за будуће кораке.

Извршни директор Цесида, Бојан Клачар, за наш лист наводи да из угла интереса целокупне опозиције Ђиласова странка може имати само позитиван ефекат јер ће се институционализовати оно што већ постоји на политичкој сцени, односно он као политичка фигура и људи блиски њему.

То ће, према Клачаревим речима, отворити простор за формирање нових одбора по Србији као и стварање простора да нови људи дођу до изражаја. Када је реч о ефектима на појединачне опозиционе странке, Клачар каже да ће сигурно доћи до извесних промена и прекомпоновања у зависности од идеје на којој Ђилас буде градио своју партију.

– Ако странка буде грађански оријентисана, онда ће њен утицај бити на бираче и симпатизере ДС и ПСГ. Уколико пак буде ближа десници, бирачи Вука Јеремића ће се колебати. Извесно је да ће он своју партију поставити на центар како би могао да рачуна и на леве и на десне бираче у зависности од конкретних програмских решења – закључује Клачар.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!