Прочитај ми чланак

О ОБОЖЕЊУ – божанске енергије у контексту литургијског богословља

0

По благослову Његовог Преосвештенства епископа браничевског проф. др Игнатија, декана ПБФ, данас је Његово Блаженство Архиепископ охрдиски и Митрополит скопски Г. Јован у великом амфитеатру Православног Богословског Факултета одржао предавање на тему "Учење светог Григорија Паламе о обожењу - божанске енергије у контексту литургијског богословља".

Предавању су присуствовали Његово Преосвештенство епископ западноамерички проф. др Максим, Његово Преосвештенство епископ франкфуртски и све Немачке Г. Григорије, професори, студенти и гости Православног Богословског Факултета у Београду.

Предавање је започето заједничким певањем торпара. Присутнима се најпре обратио епископ Максим, захваливши декану и Православном Богословском Факултету, и рекао о животопису епископа Јована. Потом се владика Јован захвалио на гостопримству и указаној могућности да одржи предавање на Православном Богословском Факултету.

Рекавши о чему ће говорити, епископ Јован је објаснио зашто је изабрао баш ову тему и говорио о животу Светог Григорија Паламе. У предавању је био речено и о проучавању дела епископа Григорија и о паламитским споровима о благодати и обожењу. Владика је истакао значај подвига, преко којих се стиже до чистоте, да би Бог послао своју благодат.

Било је речено о учењу Григорија Паламе о Божанским енергијама и о обожењу. Владика је у току излагања навео пример да у заточеништву није имао могућност да врши Евхраристију, те је истакао да је важно да тражимо Бога у свим животним околноситма. На крају се еписком Максим захвалио Његовом Блаженству и предложио присутнима да поставе питања.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!