Прочитај ми чланак

ПРОЛЕЋНИ ДАНИ, ПА СНЕГ Стиже нам хладно време, а ево како ће бити до КРАЈА ЗИМЕ

0

Сунчано и топло време са натпросечно високим температурама остају за нама, те нас већ у четвртак очекује наоблачење са постепеним падом температуре, док су дани викенда резервисани за потпуну временску промену где ће жива у термометру пасти чак 15 степени и доћи само до 1. степена Целзијуса.

Ове пролећне дане замениће кратки талас хладног времена који ће спустити температуру, донети облаке и падавине, али ће трајати свега неколико дана, пошто се већ од средине наредне недеље очекује постепени пораст температуре.

Ilustracija: Thinkstock

– Уторак је био најтоплији дан, када је забележено невероватних 19 степени колико било у Лесковцу и Пожеги, док је данас температура нешто нижа, те се бележи око 15 степени. До краја дана ће бити релативно топло и суво време, док нас предвече очекује јак северозападни ветар, али ће и даље бити натпросечно топло – каже за „Блиц“, метеоролог Ђорђе Ђурић.

Већ у четврак нам долази прва промена, те ће сунце бити замењено облацима који ће доносе постепни пад температуре.

– И у четвртак нас очекује релативно топло време, али са више облака него што је то био случај ових дана. Промена температуре ће почети на северу земље где се у вечерњим сатима очекује киша са облацима, која ће се у току ноћи проширити и на остале крајеве земље. Јутарња температура ће се кретати у интервалу од минус 3 до 3, док се максимална дневна очекује у распону од 10 до 15. подеока – каже Ђурић.

Већ у петак нас очекују и прве падавине са облачним временом и и хладнијим временом.

– У планинским пределима се очекује и снег, са јаким северозападним ветром, док ће се у току ноћи суснежица и снег пренети и на поједине јужније пределе земље – објашњава Ђурић и додаје да су током ноћи могући и олујни удари.

У суботу следи потпуни температурни шок јер нас очекују велике температуре промене, снежне падавине уз формирање мањег снежног покривача. Крајем дана се очекује престанак падавина и слабљење ветра.

– На северу земље ће бити сунчаних интервала, али ће бити јако хладно. У току дана се очекују падавине, максимална температура ће се кретати у интервалу од минус 3 до 1 степен – каже Ђурић и додаје да нас и у недељу очекује слично време „преко дана ће бити суво и сунчано уз јак јутарњи мраз, те ће ујутру бити хладније од просека пошто се очекује температура од минус 10 до минус 4. Највиша дневна ће се кретати до нуле до 5 степени.“

Почетак наредне недеље биће доста хладнији од „пролећних дана“ на које смо навикли, те ће температуре кретати до максималних 10 степени, а очекује се се суво време, са јутарњим мразевима.

– Све до наредне среде смењиваће се се сунце и облаци и прохладно време, а од среде се предвиђа поновно отпољење уз пораст температура до неких нормалних вредности за ово доба године – каже Ђурић.

Иако се фебурарско пролеће и температуре које долазе чак и до 19 степени неће вратити на велика врата, овај кратак талас наоблачења трајаће до среде када ће температура поново бити у порасту и када се на територији читаве земље очекује осетније топлије време.

– Зима календарски одлази тек за месец дана, али треба бити опрезан иако на видику нема нових ледених таласа. Овај краткотрајни хладни талас неће оставити велике трагове што значи да неће бити великог снега током ових хладних дана. Трајаће свега неколико дана, након чега се премешта на источне делове континента у правцу Грчке и Турске, а нама долази лепше време – закључује Ђурић.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!