Прочитај ми чланак

ПРИШТИНСКИ ПУБЛИЦИСТА: „Независност је упитна, плаћамо да Тачи не оде у затвор“

0

Косово је држава која је довела у питање своју независност, територијални интегритет и Устав, оценио је приштински публициста Ветон Сурои.

Он је то навео поводом 11 годишњице косовске независности за Коха диторе.

screenshot

Према његовим речима, одређена група људи, која се већ дуго идентификује са косовским председником Хашимом Тачијем је пројекат независности претворила у пројекат пљачке, личног богаћења, а због губитка перспективе све чешће се може чути „никада није касно да се оставе дуван и Косово“

Сурои наводи да таксе уведене Србији треба укинути, али и додаје да није познато ни када ни како ће то бити учињено.

Циљ је био да се ради на нормализацији односа између Србије и Косова, стварању простора за слободно кретање робе, капитала и људи, рекао је он и оценио да би било добро ако би се паралелно радило на суспензији таксе и јачању преговарачког оквира измеду Косова и Србије.

Коментаришући однос међународне заједнице према Косову и косовским лидерима Сурои констатује да није само „извештај Дика Мартија створио Специјални суд, већ и целокупни однос међународне заједнице према Косову“.

„Наша држава дуги низ година плаћа агенције за лобирање у Вашингтону и на другим местима, не да би унапредиле интересе земље, већ да спрече да Тачи оде у затвор“, рекао је Сурои.

Како је он додао, из тог угла гледано „за оне са слабим памћењем“, мора подсетити да су пре неколико година амбасадори најугледнијих земаља на Косову изјавили да је Заједница српских општина, коју је Тачи прихватио, у интересу Косова.

Сурои је за Коха диторе рекао да се Косово мора вратити на чврсту платформу која захтева преговоре о добросуседским одоносима, а не о присуству Србије на Косову.

На питање шта се могло постићи за 11 година државности, Сурои је оценио да је Косово постало и држава у којој је већина становништва функционално неписмена и бесперспективна.

Улагања су отишла на корупцију, запошљавања у јавном сектору људи блиских странци или клану…

„За велику већину градана Косово је синоним за друштвене мреже на којима већина проводи време. А требало је бити другачије, тако да Косово не тргује независношћу, да улаже у људски капитал кроз образовање, ствара амбијент за развој привреде, предузетништва и пољопривреде. Уместо на асфалтирање две милијарде евра могле су бити уложене за производњу струје, очување животне средине или за отварање радних места“, рекао је он.

Сурои скреће пажњу и на Тачијева понављања да је спреман да начини ову или ону измену Устава, чиме прави две грешке, и шаље поруку да се „може ићи у куповину кад год пожели“ и показују да је све за преговарање.

„Јер ако се може преговарати о подручју и уставном уређењу земље, онда се цели пакет независности запечаћен с мишљењем Међународног суда правде 2010. године може довести у питање“, наводи Сурои.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!