Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ И КАРАН: НАТО тестира бојне отрове-ниче нови Бондстил на Криволаку!

0

Понизним приступањем Северне Македоније у НАТО Алијанса добија нови полигон Криволак, где ће неометано вршити војне вежбе радиоактивном муницијом и депоновати бојне отрове. На овај начин Криволак постаје "македонски Бондстил", али са далеко већим могућностима од истоимене базе на Косову. Терен Криволака погодан је за гађања бојним отровима и једино је војно вежбалиште у читавој Европи где је то изводљиво без икаквих последица по НАТО.

Према речима војно-политичког коментатора Мирослава Лазанског, то значи да ће амерички авиони А-10 мете на Криволаку гађати муницијом с осиромашеним уранијом без ометања. Лазански за Српски телеграф оцењује да се новоименована македонска држава обавезала Атлантском пакту да неорочено исцрпљује све њене војне ресурсе, па и овај терен.

– Криволак је највећи полигон на простору бивше Југославије и ту је још ЈНА испробавала бојне отрове. Поуздано то знам јер сам војску служио у Битољу 1977. и био на Криволаку 14 дана за време једне вежбе кад смо испробавали сузавац. Још тад су нам официри рекли да је то једини полигон на континенталном делу Европе где се могу употребљавати прави бојни отрови као што је сарин или иперит – каже Лазански.

Он додаје да су ти отрови нешто примитивнији у односу на данашње, али се, како истиче, на том простору и савремени бојни отрови могу користити без икаквих сметњи, зато што у близини нема насељених места.

Сви могући услови

– Кад се стигне на Криволак, имате осећај као да сте се искрцали на месечеву површину. На том месту је ЈНА годинама гађала муницијом најтежег и најјачег калибра. Практично, нико на том месту неће моћи да забрани Американцима да користе радиоактивну муницију, а народу како буде – оцењује Лазански.

Пензионисани потпуковник КОС Љубан Каран тврди да на овако малој површини постоје апсолутно сви могући теренски услови за обуку свих војних јединица, па и за гађање недозвољеним муницијама.

– НАТО одлично зна зашто је одабрао Криволак. То је терен који има равницу, брда, шуме, пешчани део који личи на пустињу, а читав полигон пресеца Вардар, идеалан за војне активности на води. Уз то треба додати честу промену климатских услова, па је такав амбијент немогуће наћи на другом месту у Европи – објашњава Каран.

Чињенице

– ЈНА га градила у највећој тајности од 1963. до 1969.

– зову га „небрушени дијамант“

– налази се у Тиквешкој долини, између централне и јужне Македоније

– најближи градић Кавадарци удаљен више од 20 километара

– дужине је 22 километра, ширине 18 километара

– складиште је велике количине различитог тешког наоружања и убојног материјала

– користиће се прави бојни отрови, хемијско оружје попут сарина и иперита (користили га терористи у Сирији и Ираку)

– амерички авиони А-10 гађаће мете са муницијом са осиромашеним уранијумом

– тестираће нове бомбе и мине

– 2009. македонска влада понудила га Американцима уз одређену ренту, али су они одбили понуду

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!