Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋА ИСТРАЖИВАЧКА АГЕНЦИЈА НА СВЕТУ: Срби највише верују Русији и Кини

0

Широм света преовлађује негативно мишљење о међународној политици САД-а и Русије, показује истраживање асоцијације “Галлуп Интернатионал“, а Србија је у врху земаља чији грађани имају претежно позитиван став о спољној политици Русије, као и Кине.

На питање „Шта мислите о међународној политици Кине, Америке, Русије и Европске уније – да ли оне стабилизују или дестабилизују свет?“ подједнака већина и то 56 одсто и 52 одсто од укупно 52.494 испитаника, има негативно мишљење о улози САД-а и Русије, док око четвртина види стабилизирајући утицај ове две суперсиле. И мишљење о утицају Кине је претежно негативно и то мисли 42 одсто анкетираних.

Од четири суперсиле, само се ЕУ издвојила са са позитивним скором +14, где је 45 одсто испитаника са позитивним и 31 одсто испитаника са негативним мишљењем о спољној политици ове супер силе.

Како наводи асоцијација “Галлуп Интернатионал“, ставови о утицају се разликују од земље до земље, као и регионално, а Србија се нашла међу првих пет земаља чији грађани имају претежно позитиван став о утицају међународне политике Русије, као и Кине.

О међународној политици САД најпозитивније ставове изразили су грађани Косова, Филипина, Албаније, Вијетнама и Индије, док су супротног мишљења Финци, као и грађани Аустрије, Турске, Швајцарске и Немачке.

Србија је на трећој позицији по позитивном мишљењу о спољној политици Русије, док су на прва два Казахстан и Русија. Интересантан податак је да Финци сматрају и да је међународни утицај Русије подједнако негативан као и онај од стране Америке. Негативан став од међународном деловању Русије имају и становници Косова, Аустралије, Шпаније, Велике Британије и Кореје.

Нигерија има највише поверења у међународну политику Кине, а слично мисле и Казахстанци, Пакистанци, Срби, као и Ганци и Јорданци. Супротно, негативно мишљење о кинеском утицају имају грађани Кореје, Вијетнама, Јапана, Канаде, Мексика, Аустралије и Финске.

Најпозитивније ставове о међународној пилитици ЕУ има Косово, Албанија, Вијетнам као и Грузија, Румунија и Бугарска, док су на супротној страни Мексико, Русија, Турска, Босна и Херцеговина и Пакистан, подаци су истраживања асоцијације “Галлуп Интернатионал“.

Чланови Галлуп Интернатионал асоцијације (ГИА) су су водећи институти и агенције у земљама широм света, пажљиво одабрани од стране ГИА одбора. Са по једном чланицом по земљи, одабране агенције свакодневно сарађују у дељењу сазнања, нових истраживачких техника, алата и решења у међународним истраживачким пројектима. ГИА има преко 50 чланова и може да реализује истраживања у преко 100 земаља широм света.

Галлуп Интернатионал-ова студија о крају године („Енд оф Yеар“) је годишња традиција коју је покренуо и осмислио Џорџ Галуп, још 1977. године. Актуелна студија је реализована у 57 земаља широм света, које представљају становништво свих земаља Г20 (осим Кине) и око 57 одсто светске популације. Одражавајући политичке, културне или религијске специфичности, нека питања се не постављају у свим земљама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!