Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Дачићев предлог о разграничењу КиМ и Србије неприхватљив и неразуман

0

Рамуш Харадинај оценио је данас као неприхватљив и неразуман предлог министра спољних послова Србије Ивице Дачића о разграничењу Косова и Србије на етничким основама истичући да тако нешто никада и нигде није остварено.

„Став Дачића није нов, он је још једном потврдио да је званични став Србије дакле етничка подела, али то је оно што је раније проузроковало трагедије на Балкану. Жеље вођа да стварају државе и да укључе све исте земље у једну државу, дакле једноетничку државу и то је проузроковало трагедију у прошлости, то што смо ми видели на Балкану, изјавио је тзв. премијер после седнице владе.

Харадинај је оптужио високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини да је водила тајни дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије.

„Могерини је имала један тајни дијалог. Добро је да она изађе са тим на видело да га не би држала тајним. Дијалог треба да се настави „ казао је Харадинај после седнице тзв. Владе Косова.

Он је поновио да неће укинути таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине упркос захтевима САД и ЕУ све док две земље не постигну споразум о међусобном признању.

„Ако ми у овој етапи прихватимо корак назад онда ће нам се тражити и други уступци. Не ради се овде само о такси“, казао је Харадинај.

Према њему, признање од стране Србије је “једна врста тражења извињења за злочине које је извршила на Косову“.