Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ЗВАНИЧНО ОТКРИО ВУЧИЋЕВ ПЛАН ЗА КИМ Зашто Тужилаштво ћути на кршење Устава?

0

Министар иностраних послова и потпредседник Владе Ивица Дачић је признао да је званична политика државног руководства такозвано разграничење за КиМ.

У свим државама на свету ово би било сасвим довољно да реагује Уставни суд и Тужилаштво и наложи хапшење лица, која крше Устав Србије, суверенитет и територијални интегритет земље.

Грађани Србије после неколико месеци „пренемагања“ Председника да о томе прича, коначно су чули јасан одговор на питање шта је политика Београда према Косову.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је то –  разграничење јужне покрајине Косова и Метохије. Опозиција, међутим, пита како је званична политика нешто о чему није јавно расправљано и о чему Скупштина Србије није ни обавештена, а камоли одлучивала?

Шта је званична позиција Србије у преговорима са Косовом – представници власти на ово питање одговарали су истицањем да је неопходно пронаћи компромис, без изношења детаља.

Шеф дипломатије сада каже да се Србија залаже за разграничење, али истиче да се о томе није разговарало у Бриселу.

„Ми не можемо да причамо о томе када тај дијалог се тренутно не води“, каже Дачић.

Дакле, званична позиција Србије је разграничење, ви дођете, разговарате, дајте да видимо где ће да буде разграничење?

Дачић: Тако је.

Је л тако?

Дачић: Та линија никада није написана нити утврђена.

Значи, званична позиција Србије је дајте да причамо о разграничењу?

Дачић: Дајте да причамо о томе, да на такав начин решимо наше односе. То је наша званична понуда.

У ономе што је рекао министар спољних послова, председник Србије не види ништа ново.

„Шта ово друго да коментаришем то сам рекао пре две године. Сад сте ме ви спопали са тим што сам реакао пре две године, пре годину дана у Шиду. Да коментаришем оно што сам сам рекао пре годину дана“, каже председник Србије Александар Вучић.

Вучић, међутим, тада није рекао да је то званична позиција Србије, већ његов став.
„Ја се залажем и то не кријем, ја се свакако залажем, и то је политика коју представљам, да ли ће она добити подршку народа или не, ја се залажем за разграничење са Албанцима“, рекао је Вучић 9. августа прошле године.

Савез за Србију, међутим, каже да је разграничење само „смоквин лист“ за признање Косова и пита како то може бити државна политика.

„Како може бити званична политика нешто о чему није јавно расправљано и о чему Скупштина Србије није ни обавештена, а камоли одлучивала! Како може бити државна политика нешто о чему је само један човек, макар он био и председник Републике, тајно разговарао на приватним састанцима са Хашимом Тачијем, а да о тим разговорима никога није обавестио, него је чак и демантовао да је у таквим разговорима и учествовао“, саопштио је СЗС.

Опозиција је, иначе, у Скупштини Србије више пута тражила заседање на коме би се расправљало о Косову, наводећи да та тема скоро шест година није била у парламенту.