Прочитај ми чланак

ЧЕШКА: Протест против „независности“ КиМ – „КОСОВО ЈЕ СРБСКО!“

0

У Прагу је у недељу (17.2.2019) одржан традиционално, уједно и јубиларни десети, протест због једностраног проглашења „косовске независности“ у организацији удружења грађана "Пријатељи Срба на Косову и Метохији".

У организацији удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii у Чешкој је, на Вацлавском тргу одржан десети по реду протест са јасном паролом „KOSOVO JE SRBSKO!“. Говорили су Јарослав Фолдина (Jaroslav Foldyna), посланик Социјалдемократије у чешком парламенту, Вацлав Дворжак (Václav Dvořák) режисер и аутор документарног филма Uloupené Kosovo (Отето Косово), Карел Јанко шеф Националсоцијалиста и Ева Новотна пијар иницијативе NE ZÁKLADNÁM.

Сваке године се окупе Чеси и њихови пријатељи, у организацији чешког парламентарца Јарослава Фолдине и познатог режисера Вацлава Дворжака да подсете да је Косово и Метохија отета територија од државе Србије. Они су прошле године потписивали петицију коју су предали влади Чешке за укидање признања самопроглашеног Косова од стране Чешке Републике.

„Ми, доле потписани, апелујемо на чешку владу да повуче признање такозване Републике Косово. Признавање самопроглашене државе косовских Албанаца, које се догодило у мају 2008. године од стране тадашње Владе Чешке грубо је кршење међународног права. На тај начин, бивша чешка влада игнорисала је препоруке Скупштине Републике Чешке и невиђено прекршила међународно признате споразуме и своје међународне обавезе, као што су Повеља УН, Завршне хелсиншке одредбе Резолуције 1975, Резолуцију Савета безбедности УН 1244, велики број међународних конвенција.

Јасно је да су на српској покрајини Косово и Метохија, лидери албанске мањине прогласили сами своју државу, а та територија је и даље саставни део Републике Србије. Стога, ми тражимо да садашња чешка влада исправи срамоту Topolánkovy владе, која нас је тиме ставила у ранг земаља које прихватају односе држава по закону џунгле. То је за нас, чешке грађане апсолутно неприхватљиво“. (17.2.2018.)

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!