Прочитај ми чланак

САД „БЕСНЕ“, спремају нове акције против Приштине?

0

Београд -- САД су спремне на "екстремне" потезе јер Приштина и даље одбија да повуче таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, пише "Блиц".

Ти потези би, према писању листра, требало да ударе директно на политичке лидере и њихове главне пројекте.

Саговорник листа из косовске скупштине наводи да САД не желе да последице тих акција трпе грађани, због чега би оне могле да буду усмерене на косовску војску, ускраћивање новца за изградњу институција и одбијање гостопримства косовским лидерима.

„САД отворено инсистирају на томе да се дијалог одблокира, али не желе да санкције буду усмерене према народу. За сада је извесно да би могли да повуку потезе према Косовским безбедносним снагама, и у виду опрема која је договорена да буде испоручена, а реч је о оклопним возилима, али и кроз контакте са највишим званичницима у КБС. То их највише боли. Друга линија притиска је новац који Приштина добија од САД за потребе изградње демократских институција“, наводи извор листа.

Због одбијања да укину таксе, Бела кућа је на адресе Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и Кадрија Весељија послала претеће писмо у коме не крију незадовољство и неверицу према потезима Приштине.

Политичка аналитичарка и директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић каже да је Косово за САД независна земља и да Вашингтон „неће одмах кренути с најтежим оружјем“ како би издејствовао да Приштина повуче тарифе.

„Отказивање посете обележавању независности Косова команданта Националне гарде Ајове генерал-мајор Тимотија Ора, огромна је порука“, каже Милићева. Она као сличне поруке наводи и одбијање захтева за визу Рамуша Харадинаја, као и оштро писмо које је Приштина добила од америчке администрације.

„Увођење такси био је очајнички потез, донет у фрустрацији јер нису примљени у Интерпол, а намера је била да се њиме оправдају свом бирачком телу“, оцењује Милићева.

Она истиче, говорећи о односу Америке према Косову, да се дипломатски ставови заснивају на чињеницама, а када се промене чињенице, могу се променити и ставови.

„Република Србија то боље схвата од Приштине, јер нема много мера којима може да узврати, осим стрпљењем и доказивањем да је поуздан партнер, а да је Косово непоуздан партнер“, рекла је Милићева.

Последица званичних застоја у сарадњи, бирократских, између САД и Косова, јесте да су косовским службеницима сада ускраћени разни тренинзи, обуке, заједничке вежбе које финансира америцча администрација, те се та последица огледа у – директном удару на џеп тих људи.

Упитана да ли ће САД учинити нешто конкретније и повући потез који ће бити јаснија и видљивија порука Приштини, Милићева каже да и САД има своје изазове са којима се сусреће. „Баш је сада Ангела Меркел у Минхену на конференцији о безбедности критиковала Трампа. Ово што смо до сада видели као формалне мере није мала ствар. Ако у Приштини има неко паметан, и њима је то јасно. Ја се питам где је критичка јавност, политички аналитичари Косова, да укажу на то“, рекла је она и додала да је Тачи усамљен у покушајима да поручи да Косово мора да испуни очекивања председника Трампа.

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот, упитан о наредним потезима америчке администрације, рекао је за „Блиц“ да није прикладно да спекулише о потенцијалним потезима које ће САД повући или неће, али да може да каже да ће наставити напоре да се укину таксе и врати за преговарачки сто.

„И да, постоје друге опције које се могу укључити, али мислим да је много важније фокусирати се на позитивне стране као што су повлачење тарифа, повратак за преговарачки сто, усредсређивање на дијалог, и под окриљем ЕУ, постизање свеобухватног договора који це успоставити нормализацију односа, то је наш циљ“, рекао је Скот. Он је додао да ће се на тај начин изградити јачи и стабилнији балкански регион, што је у интересу и Београда и Приштине, као и САД.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!