Прочитај ми чланак

НОВИ УДАР НА ФЕЈСБУК: Оштар извештај и оптужбе

0

Британски парламентарци објавили су оштар извештај у којем се Фејсбук оптужује за намерно кршење закона о приватности и заштити конкуренције у ВБ.

У извештају се позива на већу контролу над компанијама које се баве друштвеним мрежама

Depositphotos

Извештај о лажним вестима и дезинформацијама на друштвеним мрежама уследио је након 18-месечне истраге, јавља агенција АП.

Парламентарни одбор који је припремио извештај наводи да би сајтови друштвених мрежа требало да примењују обавезан етички кодекс, који надгледа независни регулатор ради боље контроле штетног или незаконитог садржаја.

У извештају је посебно прозван Фејсбук, за који се наводи да је структура његовог сајта дизајнирана тако да „прикрива упознатост и одговорност за одређене одлуке“.

„Очигледно је да је Фејсбук намерно и свесно кршио како закон о приватности података, тако и антиконкуренцијски закон“, пише у извештају, у којем се директор Марк Закерберг, такође, оптужује да је показао презир према парламенту Велике Британије тако што је одбио бројне позиве да се појави пред Одбором за медије.

Агенција Ројтерс јавља да се поводом британског извештаја данас огласио и Фејсбук поруком да је „отворен за све прописе који имају смисла“.

„Ми смо отворени за смислене прописе и подржавамо препоруку одбора за реформу изборног закона“, навео је Карим Палант, Фесбуков менаџер за политику јавности.

Он је додао да Фејсбук није „иста компанија“ каква је била пре годину дана и да је већ направио значајне промене у својим процедурама.

Фејсбук се прошле године суочио с огромним скандалом због злоупотребе приватности, када је дозволио да „Кембриџ аналитика“, сада већ угашена британска компанија за прикупљање података која је 2016. радила председничку кампању за Доналда Трампа, приступи приватним информацијама 87 милиона корисника те мреже.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!