Прочитај ми чланак

ВЕСЕЉИ: Такса правична одлука, неће бити повод за пад Владе

0

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи изјавио је данас на свечаној седници поводом 11. годишњице проглашења независности Косова, да је такса на робу из Србије била правична одлука и да неће бити повод за обарање владе.

„Србија је заслужила таксу. Државно одлучивање не треба да буде појединачно, то треба да буде институционална одлука. Заједно са САД и ЕУ Косово је сигурније. Интереси САД су и наши интереси. Влада неће пасти због такси, пашће једино зарад интереса грађана“, казао је Весељи.

Према његовим речима потребно је много разлога за суспензију такси које су уведене на робу из Србије.

„Треба да ставимо на вагу стратешке интересе наше земље у односу на Србију, имајући у виду и међународне интересе који детерминишу, Русију са њеним савезницима са једне стране и САД и ЕУ на другој страни. Са САД и ЕУ уз себе Косово је боље и сигурније“, казао је Весељи.

Казао је да се стратешки и геополитички интереси запада и Америке у потпуности сагласни са интересима Косова и албанске нације.

„Зато Скупштина и Влада треба да остану иза заједничких опредељења Косово – САД и ЕУ. У супротном Косово неће победити, док ће се Србија рехабилитовати. Као лидер владајуће коалиције нећу дозволити да ни у једном тренутку наши односи са Србијом утичу на стабилност и судбину наших институција, према томе ни Владе Косова“, казао је Весељи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је такође на свечаној седници Скупштине Косова данас изјавио да су Албанци увек доприносили миру и безбедности и да то чине и данас на 11. годишњицу независности Косова.

Харадинај је рекао да су Албанци народ који је увек доприносио процесима на Балкану.

„Они су плаћали цену за све процесе које је прошло Косово у последњим вековима. И данас они доприносе миру и стабилности“, казао је Харадинај.

Истакао је да је Косово заинтересовано за свеобухватни, правно обавезујући споразум са Србијом у садашњим границама.

„Сви ћемо радити за добре односе са суседима. Заинтересовани смо за правни споразум са Србијом, за признање у постојећим границама. Заинтересовани смо за унапређење Косова на путу учлањења у НАТО и ЕУ“, казао је Харадинај.

Свечаној седници су присуствовали и премијер Албаније Еди Рама, бивши премијер Италије Масимо Далема, некадашњи шеф мисије ОЕБС-а на Косову током рата Вилијам Вокер и представници дипломатског кора на Косову.

Централна свечаност поводом 11. годишнице независности Косова биће прва парада Безбедносних снага Косова са овлашћењем оружаних снага.

И у општинама на Косову организоване су различите свечаности поводом Дана независности Косова.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!